Момче се спъна, падна и откри череп на стегомастодон

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 юли 2017 в 08:05 7652 0

Кредит New Mexico State University

Джуд Спаркс и находката му.

9-годишният Джуд Спаркс по време на разходка с родителите си в пустинята Лас Крусес в Ню Мексико се спъна в нещо, което се оказва череп на стегомастодон на 1,2 милиона години, съобщава Live Science.

"Бягах по-нагоре и се спънах в част от зъб", разказва Спаркс в прессъобщението на Щатския университет на Ню Мексико (NMSU). "Лицето ми се приземи в непосредствена близост до долната челюст. Погледнах нагоре и видях, че има и друг зъб".

Праисторическият предшественик на мамути и слонове, стегомастодонът (Stegomastodon) принадлежи към семейството на Gomphotheriidae. Докато много от гомфотерите имат четири бивни - горна двойка извита надолу и навън и долна двойка подредени като шпатула, стегомастодонът има само две нагоре извити бивни, които растат надолу от горната челюст. 

В Уикипедия се подчертава, че не трябва да бъде смесван с рода Мамут, който е от различно семейство, чиито членове често са наричани "мастодонти", нито с рода стегодони от друго подсемейство.

Стегомастодонт - реконструкция. Източник: Eloy Manzanero

Родителите на момчето се свързват с биолога Питър Хоуд (Peter Houde), професор в Университета на Ню Мексико.

"Стегомастодонтът е изглеждал почти като слон", заяви Хоуд. "В тази област е имало няколко вида хоботни, а този е може би един от най-често срещаните от тях. Но все още са много редки. Това е може би едва вторият пълен череп открит в Ню Мексико". През 2014 г. самият Хоуд попада по време на ергенско парти на череп на стегомастодон на 3 милиона години в щатския парк Elephant Butte Lake в Ню Мексико.

Петър Хоуд в музея на университета с намерения от него череп на стегомастодон. Снимка: New Mexico State University

Фосилите са открити в частна собственост, така че бяха нужни няколко месеца, за да се получи разрешение от собственика да се копае. В разкопките участва и семейството на Спаркс, според CBS NEWS.

Челюстта тежи около 54 кг, а на целия череп е около един тон, разказва Хоуд. Това предполага, че животното е приблизително с размера на "азиатски слон, но с малко по-едри крака", обяснява палеонтологът.

"Горната част на черепа е с много кухини и повърхността на черепа е тънка", разказва Хоуд. "Може да си представите, че този  изключително голям череп ще бъде много тежък за животното, ако нямаше толкова въздух в себе си, за да го облекчи, точно както нашите собствени синуси".

Крехкият череп е изваден заедно със заобикалящите го седименти, добавя професорът. Хоуд и неговият екип прекарват една седмица старателно отстранявайки от черепа обкръжаващите го наслоения. След като внимателно с четка премахват ненужното от черепа, екипът прилага химически втвърдители, за да запази древните кости от напукване. След това покриват черепа с грунд и го транспортират до Музея по естествена история в Ню Мексико.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !