Самотният край на последните вълнисти мамути

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 април 2015 в 17:46 16141 0

Кредит bugaga.ru

Международна група от учени са успели да разчетат изцяло генетичния код на вълнистия мамут. Изследването разкрива тъжната история за последните мамути, силно пострадали от близкородствено кръстосване, на самотния остров Врангел в Северния ледовит океан. Изследването е публикувано в списание Current Biology, съобщава Science Daily.

Учените са разгадали за първи път напълно геномите на две от тези емблематични за ледниковия период животни, те са показали катастрофална загуба на генетично разнообразие, преди да изчезнат приблизително преди 4000 години.

Добре запазената ДНК е получена от два мамута: от мускулната тъкан на 45 000 години от Сибир и зъб на 4 300 години на последния от популацията мамут, изолиран на отдалечения от сушата остров Врангел. Тъй като животните са съществували в различни епохи, това е дало възможност за "калибриране на молекулярния часовник".

"Екземплярът от остров Врангел, един от последните космати мамути в света, има много по-ниско генетично разнообразие в сравнение с другия, по-древен индивид", казва Лъв Дал (Love Dal), генетик в шведския музей по естествена история.

При мамута от Врангел е уставен инбридинг (близкородствено кръстосване), което е типично за много малки популации.

Вълнистите мамути са били по-големи от съвременните слонове, с дълга кафява козина и огромни бивни над 2 метра. Те се появяват за първи път преди 700 хиляди години в Сибир и се разпространяват в Северна Евразия и Северна Америка в периода на последното заледяване.

Все още предмет на разгорещени спорове е въпроса дали изчезването им е резултат от затоплянето на климата или са избити от хората.

Работата на учените дава възможност да се реконструират тези изчезнали животни, но ръководителят на проекта Лъв Дал предупреждава, че опитите да се възродят вълнистите мамути ще причинят ненужно страдание на слоновете, които трябва да се използват като сурогатни майки.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !