Мозъците на учени се свиват след продължителен престой в Антарктика

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 05 декември 2019 в 10:15 3779 0

Кредит ALEXANDER STAHN/UNIVERSITY OF PENNSYLVANIA, CHARITÉ-UNIVERSITÄTSMEDIZIN BERLIN

Социалната изолация и постоянното взиране в белия полярен пейзаж, водят до намаляване на обема на мозъците на екип изследователи, прекарали продължително време в Антарктическа станция, показва изследване в New England Journal of Medicine. 

"В началото е много вълнуващо да видия бялата пустиня", разказва физиологът Александър Стан (Alexander Stahn), който започва изследването в Медицинския университет Шарите в Берлин. "Но след това винаги е едно и също".

Екип от осем учени и готвач живеят и работят на германската изследователска станция Neumayer III в продължение на 14 месеца. Въпреки че през лятото към тях се присъединяват други учени, екипът понася сам дългата тъмнина на полярната зима, когато температурите могат да достигнат до –50° C и евакуацията е невъзможна. Тази социална изолация и монотонната среда е най-близкото нещо до усещането на астронавт на дълга мисия, но на Земята, обяснява Стан, който се интересува от изучаването на ефектите от такова пътуване върху мозъка.  

Изследвания върху животни показват, че подобни условия може да увредят хипокампуса, област от мозъка отговорна за паметта и ориентацията. Например плъховете учат по-добре, когато живеят с други свои събратя или в по-богата среда, отколкото сами в гола клетка, разказва Стан. Но дали това е валидно и за човешкия мозък още не е ясно. 

Германската изследователска база Neumayer III в Антарктика е построена ан 16 хидравлични подпори, които се адаптират към промяната на снежната покривка. Кредит: ALEXANDER STAHN/UNIVERSITY OF PENNSYLVANIA, CHARITÉ-UNIVERSITÄTSMEDIZIN BERLIN

Стан, който сега работи в медицинското училище Перелман към Университета на Пенсилвания, и колегите му използват магнитен резонанс, за да заснемат мозъците на учените в екипа преди и след полярната им мисия. Средно, областта на хипокампуса намалява със 7 процента за времето на престоя, в сравнение със здрави хора от съответните пол и години, които не са били в станцията.

Но според Стан имаме основания да вярваме, че тези промени са обратими. Докато хипокампусът е много уязвим на стресови фактори като изолация, той е също и много активен при стимулация от живот, пълен със социални взаимодействия и различни пейзажи. 

Източник: Science news - Scientists’ brains shrank a bit after an extended stay in Antarctica

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !