Мравки използват предмети според целите си и свойствата им, не по-зле от шимпанзетата

За първи път безгръбначни са наблюдавани да боравят с оръдия на труда - насекомите използват парчета гъби, за да прехвърлят на мед на големи разстояния

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 януари 2017 в 10:00 4844 0

Кредит J. Coelho

Мравките събират течности с подръчни материали.

Международен екип учени установи, че мравките от рода Aphaenogaster са способни да си избират средствата в зависимост от техните свойства, например, за да пренесат течност, използват предмети с добри абсорбиращи свойства.

При това насекомите избират сред непознати, несрещани преди това, предмети.

Изследването е публикувано в Animal Behaviour.

Изследователите проучват два вида средиземноморски мравки от рода Aphaenogaster - А. subterranea и А. senilis.  Те събират няколко колонии от всеки вид и ги поставят в пластмасови кутии. Сравнително далече от мравуняците авторите поставят върху платформа съд с течност (вода, мед или мед, разреден с вода). Наблизо изследователите поставят потенциални инструменти за събиране и транспортиране на храна. Сред тях са не само естествени като борови иглички, парченца листа, пясък или бучки почва, но също и парчета гъба, синтетична пяна, хартия и полиетиленово фолио. По време на експериментите учените сравняват кои предмети се тестват от мравките, т.е. ги напояват в течността и кои пренасят в мравуняка си.

Оказа се, че мравките избират за пренос на течности подръчни материали с най-добрите абсорбиращи свойства. Техният избор зависи и от вискозитета на течността. Интересно е, че насекомите избират както предмети, срещащи се в природата, така и артефакти, които преди това не са виждали. И така мравките А. subterranea  най-често избирали за "проверка" малки бучки почва и борови иглички, а в мравуняка те по-често влачат парчета от гъба, ако искат да събират мед и бучки почва, ако транспортират мед с вода. Екземплярите от А. senilis предпочитаъ да пренасят в мравуняка парчета от хартия и гъба, напоени в сладък разтвор.  При това първо "пробват" познатие им предмети от природата и само след няколко опита преминават на парчета хартия и гъби.

Както отбелязват авторите на работата и двата материала не се срещат в естествената среда на мравките. Това означава, че те се научават да работят с тях по време на експеримента. Такива действия не може да бъдат отнесени към някаква вродена програма за действие. Такива действия изискват съзнателна дейност, според съвременните представи. Например насекомите трябваше да експериментират с непознат материал и да определят кой от позволява да пренасят повече хранителни вещества отколкото другите.

Решенията от този вид се вземат от мравките поотделно, въпреки че мозъкът на отделното насекомо е изключително малък.

По-рано бе установено, че някои други видове мравки използват почвени частици за пренос на течности като ги напояват. Но почвата се срещат в природата и това поведение може да се обясни с някакъв вид генетично обусловена програма за действие. За двата вида мравки такава дейност не е наблюдавана.

Трябва да се подчертае, че способността да се създават на специализирани инструменти от подръчни материали рядко се среща в природата. Досега е известна само за няколко вида птици, някои маймуни и човека. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !