На снимката няма червени пиксели, но защо ягодите изглеждат червени?

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 март 2017 в 10:00 17780 0

Кредит Matt Lieberman‏ / twitter.com Читать полностью: https://42.tut.by/533608

На снимката с ягодите няма червени пиксели, но плодовете изглеждат червени. Как е възможно това? На тази объркваща снимка, публикувана в Twitter, обърна внимание изданието Motherboard.

Изображението е създадено от Акиоши Китаока (Akiyoshi Kitaoka), професор по психология в Университета Ritsumeikan в Япония, който се е специализирал в оптичните илюзии  - в неговия профил в Twitter може да видите изумителни илюзии.

Както можете да видите в туита горе, на тази снимка ягодите изглеждат безспорно червени, въпреки че няма нито един червен пиксел. Много от потребителите на Twitter не повярваха, затова човек с ник Carson Mell им доказа, че пикселите, които виждаме като червени са всъщност сиви с лек зелен нюанс:

Въпреки че всички виждат едно и също нещо, оптичната илюзия възниква чрез подобен феномен, който предизвика толкова много вълнения с цвета на една синя/черна рокля точно преди две години. Тя се нарича "цветна консистентност " (Color constancy). Това е начинът, по който мозъкът ни коригира цвета на околния свят, когато се вижда през филтрирана светлина.

Светлината се състои от различни дължини на вълните, които мозъкът възприема като цвят. Светлината прониква в ретината, светлочувствителната част на окото, активира колбичките, които са чувствителни към червени, зелени или сини вълни. Но окото ни не може да определи дължините на вълните, които идват от обекта. Когато гледаме някакъв обект, отразената светлина, която попада в очите ни, зависи от това как е осветен обекта и характеристиките му. Мозъкът ни анализира и определя какъв е истинският цвят на обекта.

Заради този феномен по-горното изображение изглежда, че има червени, зелени и сини нюанси, особено ако е единственият източник на светлина в тъмна стая, въпреки че се състои само от светли и тъмни нюанси на червено и бяло. Източник: Wikimedia Commons

"Ако си представим, че се разхождаме навън под синьото небе, синьото, в известен смисъл, замърсява всичко, което виждате", обяснява Бевил Конуей (Bevil Conway), специалист по визуално възприятие от Националния институт за очите (National Eye Institute). "Ако гледате червена ябълка навън под синьото небе, в очите ви ще попадат повече сини дължини на вълните. Ако внесете ябълката вътре под флуоресцентна лампа или с нажежаема жичка, пигментите в ябълката ще останат абсолютно същите, но тъй като спектралният състав на източника на светлина е различен, отразеният от обекта спектър, който попада в очите ви, е по-различен".

Човешкият мозък коригира цветовото завърсяване в очите, което позволява да виждаме цветовете на обектите по един и същи начин, без значение на осветлението.

"В тази картинка, някой много умело е променил изображението, така че мозъкът ви да бъде убеден, че източникът на светлината е син" - обяснява Конуей. "Затова вашият мозък "изважда" сините компоненти автоматично от всеки пиксел. А когато отнемете от сивите пиксели синия звят, ти видите червено накрая"

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !