След роклята, сега се появи чанта - отново за илюзията на цветовете

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 октомври 2016 в 09:00 24597 0

В началото на миналата година хората в социалните мрежи се вълнуваха от въпроса на цвета на една рокля. Сега Daily Mail отново ни припомня този случай, показвайки снимката на новата дизайнерска чанта на Кейт Спейд, а запалените модни наблюдатели са объркани пак от въпроса: Какъв цвят е чантата - бяла или синя?

Тейлър Корсо от Мисисипи показва снимка на новата си чанта в Twitter, но под поста приятелка на Тейлър пише: "Чудесна бяла чанта", а Тейлър възразява: "тя е синя". Следват и други постове, които твърдят, че е "ясно, че чантата е бяла".

Въпреки широко разпространеното семнение, собственичката на чантата настоява, че цветът е син и публикува нова снимка в по-различна светлина, на която ясно се вижда, че чантата е синя, а Тейлър подчертава, че дизайнерът Кейт Спейд описва цвета като Mystic Blue.



Някои предполагат, че белият цвят на чантата е причинен от автоматичното регулиране на светлината на фотоапарата си.

Дебатът изрови спомена за роклята, която раздеия интернет през 2015.

Ученият Bei Xiao носи черно-бяла рокля без значение източника на светлина, но се появява и като синьо-черна рокля в зависимост от промяната на светлинния източник. Снимка: Maria Olkkonen

Тогава Дейвид Уйлямс (David Williams),учен, занимаващ се с човешкото зрение от Университета на Рочестър в Ню Йорк, обясни на какво се дължат нашите колебания, когато определяме цвета.

Светлината се състои от различни дължини на вълните, които мозъкът възприема като цвят. Светлината прониква в ретината, светлочувствителната част на окото, активира колбичките, които са чувствителни към червени, зелени или сини вълни. Но окото ни не може да определи дължините на вълните, които идват от обекта.

"Вашият мозък е винаги изправен пред проблем", разказва Уилямс. "Когато гледате един обект, светлината от обекта, която виждат вашите очи, зависи от две неща: как обектът е осветен и характерните свойства на обекта. Така че, мозъкът ви работи винаги зад кулисите, за да разберете какъв е истинския цвят на обекта".

Осветяването се променя драстично според часа и сезона, а също и в зависимост от изкуственото осветление - с нажежаема жичка или луминесцентно. А работа е на нашия мозък да идентифицира реалните цветове на даден обект. И той го прави почти винаги правилно.

"В случай на роклята, причината някои хора да я виждат в различни цветове е, не защото са далтонисти, което обикновено се причинява от дефект на цветните колбички, нито пък е някаква съществена разлика в цветното зрение", казва Уилямс. "Мисля, че мозъкът просто прави различни предположения за това, как се осветява роклята."

"Например, ако вашият мозък предполага, че осветяването на роклята е много слабо, той ще коригира видяното и ще приеме, че е в бяло и златно", обяснява Уилямс. "Но ако вашият мозък предполага обратното (че осветлението е много ярко), то тогава мозъкът ви прави преценка, че самата рокля трябва да е по-тъмна, а оттам - че е в синьо и черно.

Различни фактори играят роля в визуалните ефекти, които създава илюзията на роклята, но от основно значение е стремежът на мозъка, да види даден обект като непроменлив, дори и при различни условия на осветеност.

Това е забележително умение, защото виждаме повърхността на даден обект оцветена, съдейки само по силата на отразените от нея фотони от източника на светлина.

Това означава, че всеки предмет е оцветен както от цвета на повърхността (дефиниран от способността му да отразява светлината от определен диапазон дължини на вълната), така и от цвета на светлинния източник (който ограничава дължините на вълните, които могат да бъдат отразявани от повърхността).

И двете квадратчета са сиви, но вие виждате едното като жълто, другото - като синьо. Това се случва, защото и в двата случая вие несъзнателно преценявате цветовете според цвета, който си мислите, че има светлинният източник.

Още един пример, който определено е свързан с двусмислените цветове на роклята: Цветните кръгове изглеждат доста различни - ярко оранжев и кафяв. Всъщност, те са един и същи цвят, но мозъкът ни променя своето предположение за цвета заради общата интерпретация на това, което е около цветните кръгове.

Илюстрация: Adrian Pingstone

Защо не се сблъскваме с тези цветни разлики в ежедневието?

В реалния живот, ще може да огледате роклята, заедно с други обекти, осветени по същия начин. Така преценката ще бъде по-точна. 

На снимката, публикувана в Tumblr, роклята запълва по-голямата част от изображението, което дава много малко информация за това, как е осветен обекта. "Широкият спектър от интерпретации за това, какво е осветяването, води до широк спектър от тълкувания за нейния цвят", казва Уилямс.

Но това все още не обяснява защо мозъците на някои хора предполагат, осветлението е по един начин, а други са на обратното мнение. Самият Уилямс, например, вижда роклята като бяла и златна.

Роклята е "чудесен пример от множеството оптични илюзии, които илюстрират как мозъкът ни зад кулисите, взема всички тези решения ", заяви Уилямс. Светът достига до очите ни невероятно нееднозначно и само чрез мозъка си можем да разберем какво наистина има там", каза той.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !