На Венера може да е имало живот (видео)

Изследователи разкриват, че малки промени биха могли да превърнат една планета и в зелен рай, и в мъртва пустиня

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 август 2016 в 10:03 14887 1

Венера не прилича на нашата Земя. Тя е гореща (750° по Келвин), атмосферата й е 90 пъти по-плътна от земната и е обвита в гъсти отровни облаци.

Но не винаги е била такава, пише Еarth Сhronicles.

Проведените от учени от САЩ и Швеция компютърни симулации показват, че преди около един или два милиарда години Венера не е била много по-различна от нашата планета. Възможно е дори на Венера да е имало живот.

Резултатите от изследването са публикувани в списание Geophysical Research Letters и са достъпни на arXiv.org

Всъщност, ако се вгледаме в двете планети - Венера и Земята, между тях има много общи неща. Те са подобни по размер и имат приблизително една и съща плътност и гравитационното ускорение на повърхността.  Една пълна обиколка около Слънцето Венера прави за 243 земни дни. Образувани са близо една до друга, което предполага, че са направени от един и същи материал. Венера има необичайно високо съотношение на деутерий към водородни атоми, което предполага, че едно време е имало голямо количество вода, която внезапно е изчезнала.

Учените са създали четири компютърни модели на климатичните промени на Венера, които може да са възникнали на планетата през последните три милиарда години, използвайки данни, получени от мисията Magellan.

Всяка версия се различава по количеството слънчева радиация, която облъчва планетата. Симулациите показват, че на Венера може да е с поносима температура, ако се покрива поне 60% от плитък океан, което е една десета от Световния океан на Земята. Планетата може да бъде покрита с гъсти облаци и дори понякога да е падал сняг.

Според моделите, ако Венера обикаля Слънцето със 16 земни дни по-бавно, температурата на атмосферата и повърхността би била сравнима със земните стойности. 

Ако по-рано на планетата е имало живот, сега неговото съществуване вероятно е невъзможно, смятат изследователите. Поради високата температура океанът просто се е изпарил, а вулканите са променили значително пейзажа преди около 715 милиона години.

Но за да възникне живот на Венера е имало всички условия, смятат учените. Течната вода от топлия океан е била в контакт с органични молекули.

Според изследователите, за да потвърди истинността на хипотезата, следващите мисии до Венера трябва да се фокусират върху търсенето на следи от процеси на ерозия, свързани с водата, близо до екватора.Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

08.08 2016 в 18:08

Като гледам каква жега е тук - на прав път сме.