Наблюдаван е първият пример за жаби, опрашващи цветя

Дали бразилските дървесни жаби не са първите земноводни опрашители?

Ваня Милева Последна промяна на 09 май 2023 в 00:01 3918 0

Бразилска дървесна жаба опрашва

Кредит Carlos Henrique de-Oliveira-Nogueira

Бразилските дървесни жаби (Xenohyla truncata) се потапят като бисквитка в кафе, за да получат достъп до сладкия нектар на цветето.

Докато повечето жаби спазват диета, богата на насекоми, един вид в Бразилия има свой собствен метод на хранене: потапя се с главата надолу в чашката на цвете, за да изпие сладкия му нектар. Когато жабата излезе за въздух, поленовите зърна, полепнали по ръждивото й тяло, се разпръскват, докато подскача от цвят на цвят в гората.

Учените смятат, че това може да е първият случай, когато земноводно е наблюдавано да опрашва цъфтящи растения, според проучване, публикувано в списание Food Webs.

„Наблюдавахме екземпляри да влизат в големи цветя и да ги напускат покрити с цветен прашец, без да повреждат структурите на цветята“, разказва за Live Science водещият автор Карлос Енрике де-Оливейра-Ногейра (Carlos Henrique de-Oliveira-Nogueira), завършил студент във Федералния университет на Мато Гросо до Сул в Бразилия. „Това беше първият път, когато това поведение (активно търсене на плодове и цветя) беше видяно и документирано.“

Отдавна е известно, че видове, различни от пчелите, включително прилепи и птици, могат да действат като опрашители. Но е изненада за учените да видят бразилската дървесна жаба Xenohyla truncata да извършва подобно поведение върху бразилско млечно плодово дърво (Cordia taguahyensis) с кремавобели цветове според проучването.

Кредит: Carlos Henrique de-Oliveira-Nogueira et al

Една вечер екипът наблюдава как две жаби „изпиват нектар от вътрешността на камбанковидните цветя“ в горите Рестинга в източна Бразилия и след това разпръскват прашеца наоколо.

Обикновено жабите предпочитат да се хранят с пеперуди и насекоми, които улавят с дългите си езици.

„Повечето видове жаби са месоядни в своята възрастна фаза“, обяснява де-Оливейра-Ногейра пред Live Science. Той посочва, че има и други жаби, за които е известно, че се хранят с растителни части. Но в Бразилия жабата X. truncata е единствената. „X. truncata се храни както с насекоми, така и с растения – очевидно всичко, което е достъпно за консумация“, разказва изследователят пред Live Science.

Карлос Енрике де-Оливейра-Ногейра обаче предупреждава, че трябва да се направят повече изследвания, преди този вид да може да бъде класифициран като опрашител.

„Това беше невероятно и ни остави с много въпроси, които все още се нуждаят от отговори. Видът отговаря на някои от изискванията, за да бъде определен като опрашител, но все още се нуждаем от допълнително проучване, за да докажем това“, коментира де-Оливейра-Ногейра.

Справка: Carlos Henrique de-Oliveira-Nogueira, Ubiratã Ferreira Souza, Thaynara Mendes Machado, Caio Antônio Figueiredo-de-Andrade, Alexander Tamanini Mônico, Ivan Sazima, Marlies Sazima, Luís Felipe Toledo,
Between fruits, flowers and nectar: The extraordinary diet of the frog Xenohyla truncata,
Food Webs, Volume 35, 2023, e00281, ISSN 2352-2496,
https://doi.org/10.1016/j.fooweb.2023.e00281.
(https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352249623000101)

Източник: Brazilian tree frogs could be the 1st example of amphibians pollinating flowers, study finds,  Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !