Над 130 проучвания доказват, че контролът над оръжията спасява животи

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 октомври 2018 в 09:00 9757 5

Кредит Walter Lippmann

Стрелбата вчера в синагогата в Питсбърг бе определено като най-кървавото антисемитско престъпление в САЩ за последните десетилетия, 46-годишния Робърт Боуърс застреля 11 души и ранява шестима.

В началото на тази година най-малко 17 души бяха убити при стрелба в гимназия в Паркленд във Флорида.

 Всяка година в Съединените щати има десетки хиляди смъртни случаи и наранявания с огнестрелно оръжие. Притежанието и контрола на оръжията са сред най-широко обсъжданите проблеми в страната.

Най-голямото проучване, някога проведено по темата за контрол на оръжията, открива ясна връзка между регулацията на притежаването на огнестрелните оръжия и по-малкото смъртни случаи, свързани с тях по света, пише ScienceAlert.

През 2016 г. екип изследователи направи преглед на 130 висококачествени проучвания, проведени в 10 държави през последните 60 години. И убедително доказаха, че ограниченията в притежаването на оръжие са свързани с по-малко смъртни случаи.

"Вместо увеличение на процента на убийствата в отделните страни, наблюдавахме намаляване", заяви водещият изследовател Юлиан Сантасело-Тенорио (Julian Santaella-Tenorio) от Колумбийския университет пред Зак Боухамп (Zack Beauchamp) от Vox.

Сантала-Тенорио и екипът му систематично анализират 130 проучвания, проведени в 10 различни страни, включително САЩ, Австралия, Бразилия, Южна Африка и Австрия.

Всяко от изследванията разглежда промените в законодателството за конкретно оръжие и въздействието им върху убийствата, самоубийствата и/или неволните наранявания или смъртни случаи като внимателно подбират качествените изследвания.

Тъй като 130-те проучвания засягат най-различни закони, прегледът не е в състояние да определи един конкретен "магически" закон, който се свързват със смъртните случаи.

Но когато страните преминават няколко закона наведнъж, които работят заедно за контрола на огнестрелното оръжие в страната, смъртността, свързана с оръжията, намалява.

Сантаела-Тенорио заяви пред Боухамп, че тези промени обикновено включват:

  1. Забрана на по-мощните оръжия, например автоматичните оръжия.
  2. Проверка на историята на кандидатите за придобиване на оръжие.
  3. "Изисквания за разрешителни и лицензи за закупуване на оръжия", заяви Сантаела-Тенорио за Вокс.

Например Законът за контрол на огнестрелните оръжия в Южна Африка през 2000 г. съдържа всички тези мерки, а през следващите пет години се наблюдава 13,6% намаление на случаите на убийства с оръжие всяка година . 

Подобен закон бе въведен в Австралия през 1996 г. след едно масово убийство и според проучване, публикувано в BMJ, общата смъртност от огнестрелни оръжия спада с 14% през следващата година. И няма друга масова стрелба в страната през последните 20 години.

Но се установи, че дори извън тези големи изменения в законодателствата, малките промени също се отразяват в положителна посока.

 "Законите, ограничаващи покупката и достъпа до (например безопасното съхраняване) огнестрелни оръжия също са свързвани с по-ниски проценти на битови убийства на партньори и неволни смъртни случаи с огнестрелни оръжия на деца", пишат изследователите в Epidemiologic Reviews.

Обратният случай, през 2007 г. щатът Мисури премахва законите, изискващи хората да имат разрешение за закупуване на огнестрелно оръжие. След тази промяна в законодателството едно проучване установи, че процентът на убийствата в Мисури се е увеличил с 25%. Никакви други промени в законодателството не могат да обяснят промяната.

Снимка: Pexels

Проучване, публикувано в The American Journal of Medicine от 2016 г., установи, че в сравнение с 22 други държави с високи доходи, убийствата в Съединените щати е 25 пъти повече.

"Като цяло резултатите ни показват, че САЩ, където има най-много огнестрелни оръжия на глава от населението в света, страдат непропорционално от огнестрелно оръжие в сравнение с други страни с високи доходи", заяви авторката на изследването Ерин Гринщайн (Erin Grinshteyn), от Школата по обществено здравеопазване към Университета на Невада-Рино. "Тези резултати подкрепят хипотезата, че нашите огнестрелни оръжия ни убиват, вместо да ни защитават".

След стрелбата в гимназия „Марджъри Стоунмън Дъглас“ в Паркленд във Флорида.

Разбира се, тези изследвания имат ограничения. Като начало всички са наблюдателни, което означава, че изследователите нямат контрол върху променливите. Това е проблем, защото в обществото има много други фактори, които влияят върху смъртността от огнестрелно оръжие, извън законите, регулиращи употребата им, и тези модели не винаги са очевидни.

Но учените смятат, че анализът им дава убедителни доказателства, че контролът на оръжията наистина спасява човешки животи. И се надяват, че едно по-добро изследване ще насочи към някои ясни, базирани на доказателства решения за Съединените щати, където през първите 10 месеца на 2015 г. са убити повече от 8 500 души с оръжие.

"Тази информация е важна за напредъка в тази област", пишат авторите, "и за разработването на ефективни политики, които могат да противодействат на тежестта на пораженията от огнестрелно оръжие върху населението".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

5

Стефан

30.10 2018 в 14:59

А сигурно и толкова не може.
Пример: Населението в Дарфур НЯМА оръжие. Събраха му го. А на пронивниците му купиха половин милион мачетета от железариите в европа. С които и избиха милион и половина души за три месеца.

15914

3

поп Дръвчо

28.10 2018 в 13:52

Понеже пак е излязла тая простотия отгоре, мога само да допълня че контролът над оръжията може да спасява КОНКРЕТНИ животи (което е лесното за доказване), но влияе крайно отрицателно на развититето на обществото.

23293

2

Стефан

20.02 2018 в 22:59

Ъхъ. А изследването на 130-те изследвания показва, че аффторите му не разбират за какво става дума. А също така, че дори не са успели да съчинят поне частично смислена методика.

15914

1

поп Дръвчо

20.02 2018 в 21:47

130 изследвания явно не стигат за откритието че като задаваш грешни въпроси получаваш безполезни отговори