Наднорменото тегло на майките скъсява живота на децата им

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 октомври 2016 в 09:00 7874 1

Кредит DNA India

Жените, които са с наднормено тегло по време на бременността е по-вероятно да имат бебета, които са биологично по-стари от тези, родени от жени с нормално тегло.

Това би могло да изложи бебетата на по-висок риск от развитие на хронични заболявания по-късно през живота им, а също може да се отрази и на продължителността на живота им, предупреждава Джесика Хамзелоу (Jessica Hamzelou) в New Scientist.

Изследването е публикувано в списание BMC Medicine.

Нашата биологична възраст е свързана с дължината на нашите теломери - части от ДНК, които са "капачките" на краищата на нашите хромозоми. Нашите теломерите намаляват всеки път, когато нашите клетки се делят и продължават да се съкращават през целия ни живот. "Късите теломери са свързани с сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и атеросклероза", отбелязва Тим Наврот (Tim Nawrot) в Университет Хаселт в Белгия.

Дължината на теломерите на човека при раждането му е различна, макар че не е ясно защо. Наврот и колегите му изследват дали наднорменото тегло или затлъстяването на майката може да е предопределило разликата. Екипът събира стойностите на индекса на телесна маса (ИТМ) от 743 жени на възраст 17-44 години, които по-късно имат намерение да забременеят. Когато жените са родили, изследователите вземат проби кръв от пъпната връв и плацентата и измерват дължината на теломерите в кръвните клетки.

При избора на жени се отчита дали са от семейства с различен социално-икономически статус, етническа принадлежност, никотиновата зависимост или нейното отсъствие, както и информация за усложнения по време на бременност.

Намаляването на дължината на теломерите в новородени е регистрирано, че корелира с увеличението на индекса, независимо от възрастта на майката и бащата, техния социален статус, пола на детето, дали са родени със цезарово сечение и други фактори. По този начин ръстът на ИТМ корелира с намаляването на дължината на теломерите при децата с 50% в резултатите от анализа на пъпната връв и 60% - от плацентата.

Средно намаляването на теломерите при новородени, чиито майки са били с наднормено тегло, е 50 базови двойки в ДНК. Теломерите на бебета, родени от жени с наднормено тегло са около с 2.5% по-къси от тези, чиито майки са имали нормално тегло, докато тези, родени от жени със затлъстяване имат теломери с 5.5% по-къси, отколкото на бебетата на майки с здравословен ИТМ.

"Това е голяма, значителна разлика", отбелязва Наврот. "При нормалното стареене, това отнема от 5 до 10 години за скъсяване от 5.5%",

По този начин поддържането на нормален ИТМ по време на репродуктивния период може да удължи живота на потомството, отбелязват изследователите. Авторите имат намерение да продължат да следят за здравето на децата, които са участвали в проучването.

 "За всяко повишаване от една единица в ИТМ, теломерите на бебетата се скъсяват с 0,5 на сто", коментира Джанет Лорд (Janet Lord) от университета в Бирмингам, Великобритания. "Поддържането на здравословно телесно тегло, докато се опитвате да заченете ще има дългосрочни ползи за бебето, като му даде преднина с по-дълги теломери," - отбелязва тя.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

20.10 2016 в 13:42

Наднорменото тегло на майките е напълно способно да скъси живота и на татковците.