Най-добрият имитатор: Птицата лира - от автоаларми до сонати (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 23 октомври 2016 в 11:00 26053 0

Кредит Alex C Maisey/ANU

Австралийската птица-лира (Menura novaehollandiae) е природен феномен. Мъжките са лесно разпознаваеми със своето пищно оперение с формата на лира, откъдето идва и името й, с което използват за привличане на партньорки.

Картина от Джон Гулд на великолепен екземпляр птица-лира в Британския музей от началото на 19-ти век.

Това не външния й вид, нито пък танца й, прави птицата едно от най-необикновените същества в света. По-скоро това застрашено създание изпъква, благодарение на способността си да имитира почти всеки звук, разказва ZME Science.

Още ли смятате, че папагалите са ненадминати

Мъжката птица-лира може да се оприличи на бийтбокс изпълнител. Когато "излиза на сцената", мъжкият отмята прекрасните си пера и започва своята "песен". Той е многостранен музикант, способен да изпълни сонати, но и бученето на съвременен самолет.

Няма ограничение в звуците, които тази птица може да направи. В долното видео може да чуете моторна резачка, забиване на пирони, косачка за трева, която се удря в пръчки, вентилатор за листа, мощна бормашина, трион, човешки гласове, как си подсвиркват работниците и още...

 Тази невероятна птица имитира детски пистолет играчка и звуците на много други птици.

Птицата-лира принадлежи към врабчоподобни (Passeriformes), таксономичен разред, който включва половината от всички видове птици в света.

Анатомично птицата-лира е уникална със своя сиринкс - гласов орган при птиците, разположен близо до кръстовището на трахеята и бронхите. Вместо четири чифта сирингеални мускули, както е обикновено при пойните птици, на птицата-лира има три. Не е ясно дали това опростяване помага на този най-великолепен имитатор в животинското царство. Също така не е необичайно един мъжки да прекара до шест часа ухажвайки женската. Това е достатъчно време, в което учи и разширява своя репертоар.

Не е ясно защо този имитатор е избрал да подражава на толкова много звуци, но учените смятат, че е толкова добър в това, защото има звуковия еквивалент на фотографска памет.

"И, да, птицата има своите собствени звуци. Резки щраквания като ножици, които се заточват, потупване, бръмчене, тези шумни или метални звуци са собствени, а не мимикрия на птицата-лира ", обяснява Холис Тейлър (Hollis Taylor), от Университета по технологии в Сидни.

Тези птици изглежда да не пестят усилия, за да впечатлят потенциалните партньорки с най-лудите мелодии, които могат да намерят. 

И накрая това фалшиво, но забавно видео. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !