Най-ефективната тактика за флирт според ново проучване

Но може би не трябва да започвате с това.

Ваня Милева Последна промяна на 10 май 2022 в 00:01 14749 0

Кредит Pxhere

Флиртът включва различни сигнали, предавани между индивидите за привличане на потенциални партньори. Описани са различни тактики на флирт. Но те не винаги са от ползa за всички и във всяка ситуация.

Ново проучване на Норвежкия университет за наука и технологии, Университета Бъкнел в Пенсилвания и Държавния университет на Ню Йорк, Осуиго, откри една от най-добрите стратегии за флирт. Учените изследват флирта в Норвегия и САЩ и какво хората смятат за ефективна тактика – и за кого и в какъв контекст.

Учените предполагат, че най-мощният инструмент във флирта е доброто чувство за хумор.

„Хората смятат, че хуморът или възможността да разсмееш друг човек е най-ефективно за мъжете, които търсят дългосрочна връзка. Най-малко е ефективен за жени, които търсят връзка за една нощ. Но да се смееш на шегите на другия човек е ефективна тактика за флирт и за двата пола”, съобщава Лейф Едуард Оттесен Кенайр (Leif Edward Ottesen Kennair), професор в катедрата по психология на Норвежкия университет за наука и технологии.

Ребека Бърч (Rebecca Burch), съавтор от Държавния университет на Ню Йорк, Осуиго, добавя: „Ефективно е да бъдеш забавен, но за жените е много важно да покажеш на потенциалния си партньор, че мислиш, че е забавен.“

„Усмивката и зрителният контакт са важни. След това може да изградите уменията си за флирт от тази база като използвате по-напреднали тактики", отбелязва Кенайр

За изследването учените анкетират близо 1000 студенти в Норвегия и САЩ. Участниците оценяват колко ефективни са 40 различни вида флирт за дългосрочна или краткосрочна връзка и дали флиртуващият е мъж или жена. Участниците са били разпределени на случаен принцип в четирите версии на въпросника.

Всички фактори - екстровертност, възраст, религиозност, желание за връзка и „стойността на партньора“ или колко е привлекателен на пазара за запознанствата - са разгледани от учените.

Индивидуалните различия като възраст, религиозност, екстроверност, лична привлекателност и предпочитанията за краткосрочни сексуални връзки имат малък или никакъв ефект според респондентите, уточнява резултатите професор Монс Бендиксен (Mons Bendixen).

„Следователно характеристиките на личността може да има по-малко значение в това, по който се оценява флирта на другите. Въпреки това, ние вярваме, че личните характеристики влияят върху начина на флиртуване, който хората използват”, коментира Бендиксен.

Учените също така откриват, че „признаците на щедрост и желанието да се ангажират работят най-добре за мъжете, които търсят дългосрочна връзка“.

Справка: Leif Edward Ottesen Kennair, T. Joel Wade, Miriam Tekeste Tallaksen, Trond Viggo Grøntvedt, Andrea M. Kessler, Rebecca L. Burch, Mons Bendixen. Perceived effectiveness of flirtation tactics: The effects of sex, mating context and individual differences in US and Norwegian samples. Evolutionary Psychology. First Published March 25, 2022. DOI: 10.1177/14747049221088011

ИзточникThis kind of flirting works best, suggests study, ТechЕxplorist

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !