Изследване намери връзка между психопатията и използването на Tinder от обвързани

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 септември 2018 в 00:00 7586 1

Хората, които използват приложението за запознанства Tinder, въпреки че са ангажирани, по-често са склонни към психопатии, според ново проучване, публикувано в списание Computers in Human Behavior.

Новото изследване представлява първото проучване за това, как мотивациите и личностните черти се отразяват върху изневярата през приложения за запознанства.

"Забелязахме, че няколко академични проучвания за приложения за запознанства систематично съобщават, че една част от участниците имат сериозна връзка, докато използват Tinder или друго приложение за запознанства (между 18 и 25% за да бъдем точни)", обяснява авторката на изследването Елизабет Тимерманс (Elisabeth Timmermans) от  Университета Еразъм в Ротердам.

"Решихме, че това е доста изненадващо, тъй като приложенията за запознанства са насочени най-вече към самотни хора. Затова се интересувахме главно от причините, поради които хората в ангажираща връзка биха използвали Tinder и дали тези мотиви се различават от тези на другите потребители на Tinder".

"Например дали потребителите, които съобщават, че имат връзка, повече или по-малко вероятно търсят ангажираност в Tinder в сравнение с другите потребители? Освен това се питахме дали личностните им черти* се различават от обикновените потребители на Tinder и хората, които не са използвали приложение за запознанства".

*5-те основни личностни черти са невротизъм-стабилност, екстровертност-интровертност, откритост-консерватизъм, сътрудничество-конкуренция, добросъвестност-импулсивност.

Изследователите правят проучването си на база 1 486 потребители на Tinder относно техните мотиви за използване на приложението и опита си от него. Повече от 300 от тези участници (22,4%) съобщават, че използват приложението, въпреки че са ангажирани и че повече от половината от потребителите на Tinder, които имат връзка, съобщават, че са използвали приложението, за да се срещнат с някого.

Тимерманс и нейните колеги откриват, че ангажираните и неангажираните потребители на Tinder се различават значително от мотивите си за използване на приложението за запознанства.

"Например, ангажираните потребители на Tinder съобщават значително по-високи оценки за използване на Tinder от любопитство и защото всеки използва приложение за запознанства в днешно време в сравнение със самотните потребители", разказва Тимерманс за PsyPost.

"Те съобщават значително по-ниски резултати за използване на Tinder за намиране на партньор за романтична връзка (вероятно защото вече имат такава),  за намиране на нови приятели или разширяване на социалния кръг, по време на пътуване, партньор, за да подобрят способността си за флирт, социалните си умения извън натиска от страна на връстниците си, в сравнение със самотните потребители".

"Интересното е, че не са открити разлики при използването на Tinder за подсилване на егото, развлечение или намиране на случайни сексуални контакти. Подобни констатации показват, че за потребителите на Tinder, които имат връзка, е също толкова много вероятно, колкото и за самотните потребители на Tinder, да използват приложение за запознанства, за да увеличат егото си или да търсят ангажиращ секс! ", обяснява Тимерманс.

Проучването също така разкрива някои различия в личностните черти между ангажираните и неангажираните потребители на Tinder.  Тимерманс и нейните колеги също така сравняват ангажираните потребители на Tinder с хора със сериозна връзка, които не използват приложението.

"Ангажираните потребители на Tinder показват по-ниски оценки на личностни черти като склонност към сътрудничеството и добросъвестност, както и по-високи оценки за невротизъм и психопатия в сравнение с хората с постоянна връзка, които не използват приложение за запознанства", разказва Тимерманс. "Интересното е, че ангажираните потребители на Tinder, които имат по-висок резултат от психопатията, също са и по-склонни да използват Tinder за случаен секс и съобщават за по-голям брой срещи с други потребители на приложението за запознанства".

Потребителите на Tinder, които вече имат сериозна връзка и имат по-висок резултат по отношение на психопатията, също отчитат значително повече преспивания.

"Ние също така проучихме дали ангажираните потребители имат различия по отношение на резултатите от Tinder в сравнение с потребителите на Tinder, които нямат постоянен партньор. Нашите констатации показват, че първите отчитат значително повече преспивания, случайни сексуални отношения и ангажирани взаимоотношения с други потребители в сравнение с обикновените потребители на Tinder", обяснява Тимерманс за PsyPost.

Но проучването - както всички подобни изследвания - включва някои ограничения.

"Тези приложения за запознанства са сравнително нови и е важно да се оцени по-добре тяхното влияние върху човешките взаимоотношения и изневярата", заяви Тимерманс.

"Нашите открития ме карат да се замисля дали приложенията за запознанства могат да представляват заплаха за романтичните отношения. Разбира се, нашите констатации са прекалено предварителни, за да се направят такива заключения, но те вече предполагат, че някои хора (т.е. с определени личностни черти) биха могли да бъдат по-податливи на използването на приложения за запознанства с цел изневяра, отколкото други", добавя тя.

"Въпросът сега е дали тези хора, които биха мамили така или иначе (но сега разполагат с платформа, с която да го направят още по-лесно) или  такива платформи, проектирани по така (например, игралния елемент на прескачане от човек на човек, изобилие от предложения като създава по този начин пренасищане и прави по-труден избора на партньор, което може да накара хората да пожелаят да сменят своя избор), че да прави хората по-склонни да стигнат до изневяра - дори и онези, които може би не биха изневерили, ако не беше приложението за запознанства?"

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

07.09 2018 в 15:07

Да си се плющят хората както намерят за добре, мисля аз. Само болести да не разнасят. Или поне само такива дето се лекуват.

Разбира се, че ще се намери връзката в заглавието. Таргета на Тиндър са случайните контакти и връзка между тях и психическите лабилности може да се открие даже и въобще да се изключи Тиндър от сметките.