Най-малката змия в света се крие на остров Мартиника (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 ноември 2016 в 10:30 15435 1

Кредит David Cannon

Ексклузивно видео показва как се храни най-малката змия в света. Малкото влечуго жадно поглъща мравки. Дължината на тънката като макарон змия е само 10 см, разказва Nature World News.

Научното име на миниатюрното влечуго е Tetracheilostoma sp. nov. То е дори по-малко от предишния притежател на титлата на най-малка змия - Барбадоската нишковидна змия (Leptotyphlops carlae). Учените смятат, че новият рекордьот е ендемичен за Мартиника, разположен в Малките Антили в източната Карибско море.

Фотографията е направена от "Планета Земя II" (Planet Earth II) с помощта на учените Маел Девинтер (Mael Dewynter) и Блеър Хеджес (Blair Hedges) от Университета на Пенсилвания, които изучават видовете, които се намират в Мартиника и съседните острови. Това е първото записано на камера свидетелство за храненето на тези свърхмалки змии. 

Тези мънички змии прекарват повечето време под земята, криейки се от враговете си, но независимо от техния размер, са лакоми хищници. Те са достатъчно тънички, за да промъкнат в мравуняк или термитник, и да похапнат от яйцата и ларвите на насекомите.

Острови изглежда да са идеалният дом за най-големите и най-малките същества в света, според Хеджес. Това е място, където видовете се развиват така, че да запълнят екологичните ниши в местообитанието, които са останали незаети от други същества.

Змиите и други организми не могат да бъдат твърде дребни, защото няма да има достатъчно миниатюрна храна за малките им, обяснява Хеджес. Барбадоската змия е открита през 2008 г. от Хеджес. Той нарича новото създание в чест на любимата му съпруга Карла Ан Хас (Carla Ann Hass), който също е била част от екипа.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

14.11 2016 в 16:39

Истинският мъж би нарекъл змия на тъща си.