Безобидна змия променя формата на зениците си, за да прилича на смъртоносна

Фалшивата отровница

Георги Гърков Последна промяна на 13 октомври 2016 в 14:48 6625 0

Кредит Chien Lee/Minden Pictures/FLPA

Взимаш в ръцете си безобидна змия и в следващия момент тя се оказва смъртоносна.

Това се случва на Колин Страйн (Colin Strine), когато посещава един от биорезерватите в североизточен Тайланд, обитаван от най-малко 176 вида змии.

Инстинктивно Страйн хвърлил змията и тя избягала.

"Но се оказва, че може да е бил заблуден от невиждано досега поведение - змия, способна да променя формата на зениците си при нападение така, че да прилича на свой смъртоносен роднина", съобщава New Scientist.

По-нататъшни проучвания показват, че змията, която Страйн е вдигнал, действително е безобидна - фалшива отровница* (mock viper) от вида Psammodynastes pulverulentus, която в хода на еволюцията е развила механизми да се преобразява външно в далечните си братовчеди, малайските отровници от вида Calloselasma rhodostoma

*Отровниците (Viperidae) са семейство змии, включващо над 200 вида, разпространени по целия свят с изключение на Австралия и Мадагаскар. Всички отровници имат двойка дълги кухи зъби, през които могат да инжектират отрова. В България се срещат два вида - усойница (Vipera berus) и пепелянка (Vipera ammodytes).

"Тайланд е страната на змийската мимикрия", разказва Страйн. "Повечето от силно отровните змии имат неотровен двойник."

Това е вярно и за фалшивата отровница - с триъгълната си глава, тайнствените цветови комбинации и уголемени предни зъби на смъртоносния си роднина.

Изглежда обаче мимикрията е отишла стъпка по-напред и фалшивата отровница е развила способността да изменя кръглата форма на зениците си във вертикалните цепнатини, характерни за отровната отровница, когато бъде нападната.

Екипът на Страйн е заинтригуван от случката и решава да научи повече. В рамките на последните четири години от проект за биоразнообразието в Тайланд, те откриват 36 змии, демонстриращи подобно поведение.

Изследването, публикувано в сп. Frontiers in Ecology and the Environment, обаче не дава категорични изводи дали поведението е еволюирало  като елемент на змийската мимикрия. "Дори не сме сигурни дали това не е защитна стратегия, или се случва само когато змията бъде притисната", отбелязва Страйн.

Друга възможност е вертикалните цепнатини да изглеждат по-малко подозрителни, помагайки на змията да прикрие очертанията на главата си. Свиването на зениците също би могло да подобрява зрението на змията, така че защитните й движения да са по-точни.

"Бих желал да изследвам поведението в контролирана лабораторна обстановка, защото е възможно да има ограничения за вида на нападателя, стимулите и други фактори на средата", допълва той.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !