Най-сладкият октопод, на име "очарователен" (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 20 юни 2015 в 14:55 9744 0

Кредит Monterey Bay Aquarium Research Institute

Opisthoteuthis adorabilis - очарователният.

Това е най-очарователния октопод, затова и Стефани Буш, изследовател в Monterey Bay Aquarium Research Institute, го нарича Adorabilis, т.е."очарователен" от латински - как другояче да наречеш малко сладко розово октоподче с големи очички?

Досега, тези странни същества не са имали им​е.

Изследователите са събирали и изследвали тези "безименни" главоноги от 1990 г. насам, но никой не ги е класифицирал научно. Биолозите трябва да изучат новооткритите създания - отвътре и отвън - ясно да опишат по какво са уникални от другите видове, с които може да са тясно свързани. Новите класификации на видовете, включително името им, се публикуват като статии в научните списания.

Този вид принадлежи към рода Opistotheuthis, която включва октоподи, които се отличават със сплесната форма и ципести крайници. Задачата за именуването се паднала на Стефани Буш, изследовател в Monterey Bay Aquarium Research Institute , който работи усилено, за да класифицира тези водни животни.

Буш и нейният екип се грижат за тези същества в суперохладени, тъмни аквариуми, за да изучат вътрешната и външната им анатомия. Малките главоноги са с гелообразни, крехки тела с огромни очи. Плуват във водата, разпервайки ципестите си пипала. Използват малки перки, които изглеждат като ушички на хипопотам като кормило. 

 "Реших да ги нарека Opisthoteuthis adorabilis, защото са много сладки."- заяви Буш в Science Friday.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !