Най-старото височинно човешко селище е открито в Етиопия

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 12 август 2019 в 11:21 4853 0

Кредит Wikipedia

Планината Бале в Етиопия

Ново изследване на международен екип, публикувано в списание Science, открива човешко селище от палеолита (преди 45 000 години) на необичайна височина в планинските райони на Етиопия.

Възможно е липсата на вода в долините да е накарало древните хора да се заселят в планината Бале, където са пиели вода от топящи се ледници и са се хранили с гигантски гризачи, живели там. Това се е случило в края на последния ледников период.

До скоро се смяташе, че дълготрайни селища на голяма височина се появяват в райони като Алпите едва в късната човешка история. Ниските нива на кислород и силно променливите температури правят живота на надморска височина над 4 000 метра предизвикателство. 

Местоположенито на новооткритото селище на 4 600 метра надморска височина. Кредит: Götz Ossendorf et al. Science 2019

"Представяме резултати от комбинирани археологически, зоогеографски и биохимични почвени анализи, както и изследвания на историята на ледниците", обясняват учените. "Описваме най-старото човешко селище на голяма надморска височина, което е населявано многократно от хора, живеещи в ледниковата екосистема на Африка".

Екипът изучава каменен заслон, наречен Fincha Habera, и пет скални кариери, където вероятно е добиван обсидиан, на 4 000 метра надморска височина в Южна Етиопия. Всички находища показват сигурно доказателство за дълго човешко присъствие

Във Fincha Habera екипът открива многобройни каменни артефакти, керамика, фрагменти от зъби на гризачи и щраусови яйца и стъклено мънисто. Както и голямо количество човешки екскременти. 

Част от артефактите, открити в селището Fincha Habera. Кредит: Götz Ossendorf et al. Science 2019

"За няколко хилядолетия Fincha Habera неколкократно е използван като селище", съобщават учените. "Тази функция се доказва от многобройните археологически артефакти, останки от огнища и голямо количество човешки фекалии. Тук едновременно са произвеждани и използвани изделия от камък, добиван на място, и приготвяна и консумирана храна."

Радиовъглеродният анализ показва, че най-ранните артефакти от селището са на между 47 000 и 31 000 години, по времето на последния ледников период.

Наоколо вероятно е имало ледници, които са били потенциален източник на течаща вода. Учените обясняват, че наличието на постоянен източник на вода наблизо, се предполага от наличието на насекоми, които живеят във влажна среда.

Според екипа древните хора са използвали Fincha Habera като лагер, пили са вода от ледниците, произвеждали са каменни изделия от обсидиан и са се хранили с гигантски гризачи.  

Важно е да отбележим, че това не е най-старото човешко селище на голяма височина. Първенци са група денисовци, за които учените подозират, че са живели на 4 600 метра надморска височина по източните склонове на тибетското плато преди около 160 хиляди години. 

Съществуват доказателства, че хомо сапиенс е имал краткотрайни престои на височини около 4 600 метра, но не и дълготрайно селище. Това прави Fincha Habera най-старото познато постоянно човешко селище. 

Хора са живели в този район не само по време на ледниковия период. Пробите от почвата на около 10 000 години доказват, че там са били отглеждани пасбищни животни. 

Източник: Science alert - Oldest Known High-Altitude Human Settlement Has Been Discovered in Ethiopia

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !