Най-странните научни истории за 2018

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 декември 2018 в 08:42 11369 0

На фона на многобройните и важни научни открития и технологични постижения през 2018 г.,учените понякога водят странни и на пръв поглед безсмислени изследвания.

Овчи кентавър

Въз основа на спорен експеримент от 2017 г. учени от Калифорнийския университет обявиха през февруари 2018 г., че са създали втори успешен хибрид между човек и животно. Изследователите са вмъкнали човешки стволови клетки в ембриони на овце, но в много малки количества - 0.01 процента човешки клетки. Така че, няма да се роди някакъв овчи кентавър, но такива животни се наричат "химери" - организъм, който се състои от генетично различни клетки.

На eмбрионите не е разрешено да се развиват след 28-мия си ден, след което е разрушен по етични причини и действащите закони в САЩ.

На пръв поглед може да изглежда глупост, но това е пробив, който е крачка напред по-близо до задоволяването на нарастващите нужди от човешки органи за трансплантации - с надеждата да отгледат човешки органи в прасета или овце. ["Създадоха хибрид между овца и човек"]

Извънземните октоподи

Октоподите са странни. Някои биха казали дори, че не са от този свят. И ако не може да се обясни нещо, винаги се намесват извънземните, нали? Точно това твърди противоречива статия в списание Progress in Biophysics and Molecular Biology ("Напредъкът в биофизиката и молекулярната биология)", излязла през август 2018 г. в .

В нея се казва, че октоподите са толкова сложни, че това може да се обясни само с извънземен произход. Проучването включва цели 33 изследователя (между тях няма зоолози), включително и Чандра Уикрамшинге (Chandra Wickramasinghe). Той подкрепя идеята за насочената панспермия - че животът на нашата планета започва, когато е била умишлено заселена с извънземни микроби. Това се опитва да докаже отдавна, но без успех. Няма доказателства, подкрепящи тази теория.

В своята статия екипът твърди, че пристигането на извънземни микроби вероятно е стартирало камбрийския взрив като диверсификацията завършва с еволюцията на октопода.

"Геномът на октоподите показва висока степен на сложност", отбелязват те, добавяйки, че на еволюционната сцена изведнъж се появяват характеристики като голям мозък и сложни очи".

Защо? Заради извънземните, разбира се. "Еволюцията от калмари до октопод е съвместима с набор от гени, вмъкнати от извънземни вируси", пишат изследователите. Според тях яйца на октоподи са били замразени в комета и са доставени на нашата планета. 

"Възможността, че криоконсервираните яйца на калмари и/или октоподи, пристигнали в ледените болиди преди няколкостотин милиона години, не трябва да се отхвърля", се отбелязва в статията.

За да смекчи критиките към списанието от научната общност, Денис Нобъл, редактор на Progress in Biophysics and Molecular Biology, заяви, че статията е публикувана в подкрепа на дискусията за произхода на живота и еволюцията, тъй като има все повече доказателства за органична материя в други небесни тела. ["Скандална статия твърди, че октоподите са дошли от космоса"]

Извънземният кораб Оумуамуа

Нека бъдем честни - всички се надяваме извънземните да са истински. Така че е разбираемо защо хипотезите, които твърдят, че небесният обект 'Оумуамуа може да е чужда космическа сонда, получиха такава популярност тази година.

Формата на Оумуамуа е невероятна - размерът му, според някои оценки, достига около 400 метра и е 10 пъти по-дълъг, отколкото широк. И вместо да се движи през пространството подобно на другите космически скали, астрономите смятат, че той преминава като "акробат, който изпълнява салто" през нашата Слънчева система. 

Скоро след откриването на "междузвездния астероид" (който се оказа мъртва комета) се появиха хипотези, че има изкуствен произход -астрономът д-р Джейсън Райт (Jason Wright) от Университета на Пенсилвания каза, че Оумуамуа, би могъл да е аварирал извънземен кораб, който преминава през нашата слънчева система. ["Междузвездният астероид се движи, сякаш е повреден кораб, твърди астроном"]

Тази есен двама астрономи от Харвард-Смитсъниън център по астрофизика (CFA), Шмуел Биали (Shmuel Bialy) и професор Ейбрахъм Льоб (Abraham Loeb) отново изказаха предположиха, че тази космическа скала може да е космически кораб със светлинно платно, което се задвижва от налягането на фотоните върху платното. ["Дали Оумуамуа е извънземен слънчев платноход?"]

'Оумуамуа навлезе в Слънчевата система през октомври 2017 г., минавайки за кратко покрай Земята, преди да се върне в пустотата на пространството.

Оумамуа определено е странен, тъй като е първият известен обект, който някога е преминал през Слънчевата система, произхождащ от някоя друга звездна система в космоса.

Но трябва да се съгласим, че засега е трудно напълно да се обясни защо се държи точно така по време на краткото си посещение. Но както и много пъти преди това, почти сигурно е, че учените не са открили доказателства за извънземен разум. Поне засега. 

Екстази за октопод 

През септември 2018 г. в Current Biology бе публикувано проучване за експеримент, в който учени дават екстази (MDMA) на седем октопода, за да видят как ще реагират. Подобно на хората, които приемат MDMA, обикновено водещите самотен живот октоподи стават по-социални, желаещи да прекарват времето си с друг октопод наблизо и понякога да се докосват по приятелски начин. Дори като че ли танцуваха, вдигайки пипалата си със странни движения.

Оказа се, че октоподите имат гени, които кодират серотонин, невротрансмитер, известен като "хормон на щастието". При хората серотонинът се свързва с MDMA в организма, което в крайна сметка засяга поведението. Учените предположиха, че подобен ефект ще бъде наблюдаван при мекотелите. Това бе смело допускане, тъй като октоподите почти нямат мозъчна кора и сложна система за възнаграждения.

Това, което направи резултатите изключителни, е, че октоподите са много различни от хората, особено еволюционно. Нашия общ предшественик на дървото на живота е живял преди около 500 милиона години. Октоподите и другите морски безгръбначни са развили мозъци много различни от тези на бозайниците като нас - толкова различни, че изглежда невероятно MDMA да им повлияе по същия начин.

"Октоподите реагират на MDMA и то може произведе същите ефекти в едно животно с напълно различна организация на мозъка. За мен това означава, че наистина трябва да приемем, че тези неща работят на нивото на молекула", заяви Гюл Дьолен (Gül Dölen), от Университета "Джонс Хопкинс" ["Психеделичните дроги променят на молекулярно ниво човешката нервна тъкан"]

Резултатите от проучването трябва да бъдат взети с малко скептицизъм - извадката от седем е малка, независимо дали е от хора или главоноги, но това изследване ни приближава до разбирането защо психеделичните дроги като MDMA засягат мозъка по този начин. И това е особено важно, тъй като MDMA и други незаконни психоактивни лекарства като псилоцибин вече се приемат като законно лечение на определени психични проблеми като депресия и посттравматично стресово разстройство. ["САЩ ще позволи да се предписва екстази за посттравматично стресово разстройство"]

Как акат вомбатите

През ноември 2018 г. изследователи представиха доклад на срещата в Атланта на Американското физично общество, в който обясняват защо изпражненията на вомбатите имат уникалната в природатата кубична форма. Това е необичайно свойство, тъй като обикновено кубични структури се получават само чрез изкуствен метод, например чрез формоване на пластмаса под налягане.

Изследователите откриват, че кубовете се образуват поради променящата се еластичност на стените на червата им. На някои места червата са добре опънати, което допринася за образуването на страните на куба.

"Досега имаше два известни метода за производство на кубични форми: леене или рязане, сега открихме трети. Такъв подход може да намери приложение в индустриалното производство на кубични форми от мек материал", отбелязва съавторът Патриша Йънг (Patricia Yang).

Има още

Разбира се, тези истории са само бърз полет над наистина странната 2018 година -неопалеофренологияпаразити, които могат да ви опразят от охлюв, "луди" катерици и какво ли още не...

Да видим с какво ще ни изненада 2019...

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !