Най-високо виреещото растение е открито на повече от 6 км над морското равнище в Хималаите

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 декември 2016 в 10:00 9134 0

Кредит Jiri Dolezal

Най-високо разположеното засега живо растение е открито на рекордните 6 150 метра над морското равнище на планината Шукуле II, Индия, съобщава NewScientist.

Пълният текст на доклада е публикуван в списание Microbial Ecology.

Шест вида растения-възглавници* са открити прилепени към чакълестия югозападен склон на участък, не по-голям от футболно игрище на планината Шукуле II (Shukule II) в района Ладакх, Индия. Това е рекорд за висши растения, защото водорасли и мъхове могат да растат още по-високо, защото са по-толерантни към суша и студ.

*Растения - възглавници или растения с компактна форма растителни организми, която се характеризира с множество бавнорастящи къси разклонения, чиито върхове образуват единна повърхност. Този тип растителност се среща в екстремни условия на резки промени на температурата и силни ветрове, типични за алпийски, субалпийски, арктически или субарктически райони по целия свят. Забавеният растеж, ограничената височина са адаптация към суровите условия и бедната на хранителни вещества среда.

Студ. Всяка стъпка е като с оловни ботуши, всички чувстват гадене и умора от разредения въздух - това разказва екипът, ръководен от Иржи Долезал (Jiri Dolezal) от Института по ботаника към Чешката академия на науките в Průhonice, докато се опитват да разберат как растенията реагират на промените в климат. Те стигат до място в отдалечена част на планината Шукуле II, Индия, на пет дена преход от най-близкия път.

Снимка: Иржи Долезал (Jiri Dolezal) 

"Можеше да си позволим само няколко часа работа на ден", разказва Роуи Ейджъл (Roey Angel), член на екипа от Университета на Виена.

В тази негостоприемна среда, екипът открива шест вида растения-възглавници на най-високата надморска височина - единственият жив пример на висши растения, намирани някога. Видовете са Draba alshehbazii , Draba altaica , Ladakiella klimesii , Poa attenuata , Saussurea gnaphalodes и Waldheimia tridactylites.

Roey Angel et al., (2016) Microbial Ecology.

Най-високият живот

Това е рекорд за висши растения, защото водорасли и мъхове могат да растат още по-високо, защото са по-толерантни към суша и студ. Но това също е причина за тревога.

Тези зелени възглавници са добре адаптирани към суровите условия. Всяко растение е с листа с размерите приблизително на монета, събрани в розетка - адаптирана форма за задържане на по-топъл въздух. Екипът също така идентифицира с високо съдържаните на захари - биологичен "антифриз" в системите на растението. Корените са също много малки. Долезал обаче успява да преброи 20 пръстена на растежа в корена от 1 мм, което означава, растението е живяло там в продължение на две десетилетия.

Тези растения вероятно са пораснали от семена, които са се вкоренили, след като ледникът се е оттеглил. Това показва как изменението на климата повторно оформя Хималаите. Долезал коментира, че средната температура по време на краткия вегетативен период на това място се е повишила с около 6° C през последното десетилетие. Той смята, че тази тенденция ще продължи, ледниците ще се оттеглят все по-високо, а заедно с тях растенията ще се издигат още по-високо в бъдеще. Растенията се нуждаят от най-малко 40 дни незамръзнала почва в годината, за да растат, добавя той - нещо, което е нечувано в Хималаите преди няколко десетилетия.

Като част от проекта GLORIA-Himalaya се установи, че алпийските растения в тибетски Китай се движат нагоре с 0.06 метра на година, докато долната им граница на разпространение ги изпреварва с 6 метра годишно. Страхът е, че повишаването на температурите ще стимулира издигането на пояса на дърветата прекалено, притискайки алпийските растения.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !