Най-високото тропическо дърво в света е открито в Борнео (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 ноември 2016 в 11:34 10478 0

94,1 метра!

Лазерно сканиране в тропическите гори на Борнео откри 50 дървета, които се извисяват над предишния рекордьор.

Сега там е намерено най-високото тропическо дърво в света - с цели 94 метра, съобщи National Geographic като сравнява височината му с 5 кашалота наредени един върху друг.

Грег Аснър (Greg Asner) от Института Карнеги за науки в Станфордския университет разкри новия рекордьор на 10 ноември в своята програмна реч на конференцията International Heart of Borneo 2016.

Откритието е обявено след като по-рано тази година екип от изследователи, водени от Дейвид Кьомс (David Coomes) от Кембридж, сметна, че е намерил най-високото тропическо дърво - жълто меранти - род Shorea с височина 89.5 метра в Maliau Basin, защитен резерват в Малайзия.

Сега Аснър показа, посредством технологията LIDAR от борда на самолет, сканирайки лазерно широка област в горите Сабах , че едно гигантско дърво на хълм в Danum Valley, друг защитен резерват, се извисява на 94,1 метра, надминавайки предишния претендент за титлата най-високо тропическо дърво в света. И впечатлява не само с височината си, но и с короната си с диаметър от 40 метра.

Грег Аснър (Greg Asner) от Института Карнеги за науки в Станфордския университет разкри новия рекордьор на 10 ноември в своята програмна реч на конференцията International Heart of Borneo 2016.

Цвят на Shorea Robusta

Тъй като дървото е измерено от разстояние, учените не са сигурни кой вид е, въпреки че вероятно е от рода Shorea. Тази група включва близо 200 вида предимно тропически дървета в Югоизточна Азия. Тези дървета живеят в продължение на стотици години, но много от тях са застрашени заради ценния им дървен материал. В Борнео има повече от 130 от видовете от рода Shorea, включително 91 ендемични. 

Филм за предишния рекордцор по височина, открит по-рано тази година от екип от изследователи, водени от Дейвид Кьомс (David Coomes) от Кембридж. Тогава те намериха най-високото тропическо дърво - жълто меранти - род Shorea с височина 89.5 метра в Maliau Basin, защитен резерват в Малайзия.

Най-високите дървета в света са калифорнийските секвои, които растат в умерения пояс. Техният рекорд е близо 116 метра.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !