Най-старото дърво във Великобритания сменя пола си

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 ноември 2015 в 14:28 12412 1

Кредит wikipedia

Най-старото дърво във Великобритания - тис, растящ в двора на шотландската църква в село Фортингейл в Пертшир, започна да сменят пола си, пише The Independent.

Преди дърво е произвеждало прашец, заради което са смятали растението за мъжко. Но сега са започвали да се появяват червени плодове със семена, което е признак, че тисът е женски. Британските ботаници са заключили, че тисът е започнал процес на промяна на пола.

"Може да изглежда странно, но много дървета сменят пола си. Обикновено тези процеси са само за част от короната на растението. В случая на фортингейлския тис, полът са си сменили само няколко клона от външната част на короната", - обяснава Макс Колман, който работи в Кралската ботаническа градина в Единбург в сайта Botanics Stories.

Мъжките шишарки на тиса са малки и сферични и хвърлят обилна цветен прашец, когато узреят през зимата и ранната пролет. Плодовете на женското растение се  отличават с месеста яркочервена обвивка, която обгръща едно черно семенце.

Първото нещо, което посетителите забелязват за това древно дърво е, че то е заобиколено от малко пространство, оградено от каменна ограда, с участъци с решетки от ковано желязо, даващи възможност да се види стария тис. Преживяването напомня на посещение в зоологическа градина. До това състояние се е стигнало заради безскрупулните ловци на сувенири, които искат да си отнесат части от дървото.

Ботаниците са събрали отгледаните от тиса плодове и смятат да ги проучат в рамките на проект за проучване на разнообразие на европейските тисове. Учените смятат, че могат да намерят в цяла Европа, "деца" на фортингейлския тис.

Тисовите дървета (Taxus baccata) са били изключително често срещани на територията на Великобритания. С течение на времето обаче много от тях са изсечени с цел добиване на нова обрботваема площ и за изработване на сечива и оръжия (включително легендарния английски дълъг лък - long bow), което е свело популацията им до ниво на застрашен вид.

Според изследователите възрастта на фортингейлския тис е повече от пет хиляди години. Това означава, че дървото е по-старо от Голямата пирамида в Гиза или Стоунхендж. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.11 2015 в 16:03

Никога не е късно едно дърво да стане за резил. Дедо поп това го знае по себе си, ако и да не си е сменял пола.