Накъде отлитат прилепите? Нов уред, вдъхновен от заснежена улица, успява да ги проследи

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 22 април 2019 в 13:09 5189 0

Pipistrellus pygmaeus; Снимка: youtube
Pipistrellus pygmaeus; Снимка: youtube

Когато говорим за миграция, птиците водят по точки.

И въпреки, че много други бозайници също мигрират - антилопи, китове и прилепи например, много по-малко е известно за механизма, по който го правят.

Новото устройство, разработено от специалиста по животински миграции, Оливър Линдеке (Oliver Lindecke), може да донесе нова информация за това как мигрират прилепите, съобщават Science news

Линдеке от Института по зоология и изследване на дивата природа Лайбниц, Берлин, изучава миграцията на прилепите от 2011г. Той започва да изучава различни форми на водородния атом при дивите прилепи, за да разбере откъде са прелетели. Но да разбере как знаят по кой маршрут да минат, е доста по-труден въпрос.

Ученият се е нуждаел от теренна установка, за да изследва какви природни следи използват прилепите, летейки на големи разстояния. Първата стъпка е да се разбере в коя посока първо поемат прилепите. Подобни експерименти с птици обикновено започват с пускането на животните в малки, затоврени пространства. Но това не върши работа за прилепите, които обикновено заспиват на подобни места. 

Ученият Оливър Линдеке, експерт по животински миграции. Кердит: O. Lindeke

"Предизвикателството пред мен беше да построя кутия, в която прилепите да не заспят, а да ми покажат как излитат," разказва Линдеке. Затова той измисля така наречената от него кутия с кръгово освобождаване - контейнер с плоско дъно във формата на фуния, покрит с по-широк капак. За да излеле, прилепът пълзи по стената и излита от ръба. Следите им се отпечатват в слой от тебешир и показват накъде да излетели (Линдеке казва, че е взел идеята от покрита със сняг улица в Берлин).

През август 2017, той хваща 54 прилепа Pipistrellus pygmaeus в широк 50 метра капан в Орнитоложката изследователска станция Пап в Латвия, докато животните мигрират по балтийското крайбрежие към Централна Европа. Опитите с новия уред показват, че възрастните прилепи летят право напред в посоката, в която са излетели, съобщават Линдеке и колегите му, в статия, публикувана в списанието Journal of Zoology.

При другите опити, Линдеке открива, че прилепите използват залязващото слънце като ориентир при нощните си полети. На някои прилепи е показан изглед на залез, докато на други е показано огледално изображение на същия залез. Тогава прилепите са преместени на ново място във вътрешността на сушата и са пуснати от кутията.

Тези, които са наблюдавали естествения залез, политат на Запад, към миграционния си маршрут по крайбрежието, докато онези, наблюдавали огледалния залез, политат на Изток, се съобщава в публикация на екипа в списанието Current Biology.

Схема на кутията с кръгово освобождаване, която показва в коя посока излитат прилепите. Изображение: O. Lindeke et al.; Current biology, 2019

Ситуацията е била напълно непредвидима, когато екипът решава да изследва млади прилепи, които започват да летят в произволни посоки. Тези резултати показват, че младите прилепи вероятно получават навигационните си умения от по-възрастните. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !