Намерен е нов вид едро камбрийско членестоного

Ваня Милева Последна промяна на 09 септември 2021 в 00:06 7227 0

Titanokorys gainesi. Илюстрация: Lars Fields/Royal Ontario Museum

На фона на рояците от малки сюрреалистични животинки, които са шавали и плували по планетата Земя преди 500 милиона години, новоотгкрития хищен вид е истински гигант.

Членестоногото Titanokorys gainesi с голяма глава и плоско тяло е намерен в шистите на масива Бърджес в Канада и се очертава като камбрийски колос с дължина около половин метър. Това може да ни се струва малко сега, но във време, когато почти всичко останало е по-малко от кутре, е изключително.

"Самият размер на това животно е абсолютно изумителен", разказва палеонтологът Жан-Бернар Карон (Jean-Bernard Caron) от Кралския музей в Онтарио. "Това е едно от най-големите животни от камбрийския период, откривани някога".

Едно от най-големите и разнообразни същества от долния палеозой се считат радиодонтите - отряд от изчезнали примитивни морски членестоноги. Тези животни са били разпространени по света преди половин милиард години. Сред тях принадлежал например известният хищник аномалокарис - „странна скарида“ с дължина от 60 сантиметра до два метра.

Не са открити много такива гиганти. И изглежда, че група палеонтолози от Кралския музей на Онтарио, Канада, са открили нов голям вид в главното камбрийско „хранилище“ на вкаменелости - формация, наречена шистите Бърджес (Burgess Shale) в Британска Колумбия.

Учените са публикували статия за това в списание Royal Society Open Science.

Вкаменена броня на Титанокорис. Кредит: Lars Fields/Royal Ontario Museum

Реконструкция на Титанокорис. Илюстрация: Lars Fields/Royal Ontario Museum

Новият вид е кръстен Titanokorys gainesi - не е изненадващо, защото се отличава по своя размер. Дължината на животното според специалистите е половин метър, което го прави един от най-големите обитатели на камбрийските морета. Подобно на много радиодонти, титанокорисът е имал фасетъчни очи, кръгла уста, приличаща на филийка ананас и пълна с малки зъби, чифт остри извити шипове под главата за улавяне на плячка и съчленено тяло с множество перки и хриле.


Намерените отпечатъци на Титанокорис. Кредит: Lars Fields/Royal Ontario Museum

Този вид също е имал много дълга глава спрямо тялото (функционалното значение на такива размери все още не е ясно), подобно на другите радиодонти

Титанокорис се различава в едно ключово отношение: външният му корпус е по-широк и по-плосък от обичайния радиодонт. Това предполага, че животното е било нектобентозно - адаптирано към живота близо до морското дъно.

И там, казват изследователите, вероятно ще е доминирал.

„Тези загадъчни животни със сигурност са оказали голямо влияние върху камбрийските екосистеми на морското дъно“, обяснява Карон .

„Техните крайници отпред са изглеждали като множество подредени гребла и биха били много ефективни, за да хванат всичко с малките си шипове и да го поднесат към устата. Огромният гръбен панцир може да е функционирал като плуг".

"Находката също така подчертава колко е важно да се продължи да се търси в нещо, което е толкова добре познато и изследвано като шистовия масив Бърджес. Никога не знаете кога някое гигантско камбрийско членестоного може да дебне точно под носа ви", коментира авторът на статията в ScienceАlert.

Справка: A giant nektobenthic radiodont from the Burgess Shale and the significance of hurdiid carapace diversity
J.-B. Caron and J. Moysiuk
Royal Society Open Science, Published:08 September 2021 https://doi.org/10.1098/rsos.210664

Източник: A Huge, Unknown Cambrian Bug Fossil Has Been Found in The Eerie Burgess Shale, ScienceАlert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !