Намерена е риба, която ходи като четирикрако животно (видео)

Важен еволюционен пробив

Наука ОFFNews Последна промяна на 07 юни 2016 в 08:28 7998 0

Екип от учени идентифицираха уникални анатомични характеристики на един вид сляпа пещерна риба в Тайланд, които позволяват на рибата да ходи и да се катери по водопади по начин, сравним с четириногите бозайници или земноводни или т. нар. тетраподи.

Изненадващите констатации на изследователите от Технологичния институт на Ню Джърси (New Jersey Institute of Technology - NJIT) са публикувани в Nature.

Наблюдаваните досега други "ходещи" риби се придвижват с помощта на перките си, а Cryptotora thamicola, която е обект на изследването, се движи като саламандър.

Необичайният тазов пояс

Уникалното, това което отличава тази сляпа пешерна риба от другите "ходещи" риби е, че тя има особена анатомия - тя използва за ходенето си необичайния си таз. Тазовият пояс на рибата има подобни морфологични характеристики като тези на сухоземните гръбначни.

"Тя притежава морфологични характеристики, които преди това са приписвани само на четириногите. Тазът и гръбначният стълб на тази риба позволяват да подкрепят теглото тялото й и предоставят достатъчно място за закрепване на мускули за ходене" - обяснява съавторът на изследването Брук E. Флейминг (Brooke E. Flammang).

"Ние открихме, че Cryptotora има тазов пояс, който е свързан с аксиалния скелет чрез връзка с хипертрофирано ребро на седмия прешлен"- пише в изследването.

Компютърна микротомография на Cryptotora thamicola. Източник: "Tetrapod-like pelvic girdle in a walking cavefish" / Brooke E. Flammang, Apinun Suvarnaraksha, Julie Markiewicz & Daphne Soares.

Откриването на такава способност не е наблюдавана при други риби и добавя още информация за това как анатомията трябва да е еволюирала, за да позволи на видовете да ходят по земята.

Компютърна микротомография на златна рибка. Вижда се разликата с Cryptotora thamicola. Източник: "Tetrapod-like pelvic girdle in a walking cavefish" / Brooke E. Flammang, Apinun Suvarnaraksha, Julie Markiewicz & Daphne Soares.

Въпреки че наблюдения в природата на тази пещерна рибка са документални и преди, това става много трудно, заради недостъпността на местата, които обитава - пещерите на северен Тайланд, съобщава ВigТhink.

Поради това не е проучена до момента и последните научни изследвания хвърлят съвсем нова светлина върху уникалността на това неуловимо същество.

"От еволюционна гледна точка, това е огромна констатация," - заяви съавторът на изследването Брук E. Флейминг (Brooke E. Flammang). "Това е една от първите живи риби, която действа по начина, който смятаме, че трябва да са действали, когато рибите са еволюирали от течна среда към сухоземна".

Еволюцията на четириногите започва преди около 395 милиона години по време на периода девон, време традиционно известно като "Епохата на рибите". Когато четириногите се приспособили да живеят на сушата, телата им се променили. Тайландската пещерна риба е очарователно напомняне и потвърждение на нашите знания за това време.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !