Намерени са костите на най-примитивния примат

Наука ОFFNews Последна промяна на 21 август 2016 в 09:35 4854 0

Кредит a-z-animals.com

Миши лемур (Microcebus Murinus). Въпреки непълния скелет, учените са узнали много за изчезналите Гуджаратски примати. Те са тежали около 150-300 грама и са се катерили по високите дървета и са изглеждали по подобен начин.

В каменовъглена мина в щата Гуджарат, Индия, са открити фините костици на най-примитивния примат, познат досега, според анализ, воден от изследователи от Университета Джонс Хопкинс и Университета Des Moines.

Костите са принадлежали на древен, обитаващ дърветата примат с размер на плъх. Възрастта на костите се изчислява на 54.4 милиона години. Това е предшественик на всички примати, разделили се по-късно на две групи, според авторите на изследването, публикувано в Journal of Human Evolution.

В мината Вастан учените намерили 25 малки кости, принадлежащи към скелета под шията на много примитивен примат. Въпреки по-скорошното датиране, костите са много по-примитивни от най-старите известни фосили на примати, открити в Тайланд в седименти от началото на еоцена на близо 56 милиона години. Намерените кости са по-примитивни и от скелета на примата Archicebus, открит в Китай, на на възраст от 55 милиона години.

"Всички други кости на примати, открити досега по света, категорично принадлежат към една или друга от двете групи примати, наречени подразреди: полумаймуни и маймуни", коментира Кенет Роуз (Kenneth Rose), почетен професор в Центъра за функционална анатомия и еволюция към Школата по медицина на Университета Джонс Хопкинс. "Но много от характеристиките на костите от Гуджарат костите не показват ясна принадлежност на единия или другия подразред".

Анализът на резултатите показва, че Гуджаратските примати са близки потомци на общия прародител на приматите, дал началото на полумаймуните (Strepsirrhini) и маймуните (Haplorrhini). От първите произлизат съвременните лемури, лори и галаго, а от вторите - нисшите и висшите примати. Проблемът е, че възрастта на костите от Гуджарат се отнасят до период, когато Индия е била изолиран континент, които се носи към Южна Азия.

"Това е най-добре запазените кости, които са ни известни от първите пет милиона години на еволюцията на приматите, но не можем да кажем кога и откъде тези примати се появили в Индия. Те са доста сходни на ранните примати, намерени в северните континенти. Това показва, че между двете територии е имало миграция, но не е ясно в каква посока", - коментира проф. Роуз.

Малките примати са обитавали екваториалната част преди Индия да се сблъска с Азия.

Учените не са сигурни към кой подразред да включат намерените кости, защото някои кости съдържат наченки на признаци, които по-късно попадат в различни подразреди. 

"На базата на обобщените данни, ние смятаме, че най-вероятният сценарий е бил този. По-примитивни примати са мигрирали в областта, в която сега е Индия и запазват своя примитивен обобщен скелет. В същото време техните роднини в северните континенти продължават да се развиват. Надявам се, че откриването на цял скелет ще помогне да се изясни този въпрос," - отбелязва Роуз.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !