Намерено е научно обяснение за мистичните преживявания

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 февруари 2016 в 08:58 15370 0

Кредит livescience

Срещата с "друга реалност" става възможна, когато мозъкът ни отключва определени блокировки на възприятието ни. Неврологът Джордан Графман (Jordan Grafman) и колегите му определили кои области и процеси в мозъка отговарят за мистичните преживявания.

За откритието съобщава в списание Neuropsychologia.

Джордан Графман е имал видение за части от секундата.

"Преди около 15 години, майка ми почина", разказа Графман пред Live Science. "Вървях по улицата, за да хвана автобуса около 5 часа сутринта, погледнах надолу по улицата и видях, мисля, майка ми, въпреки че майка ми бе мъртва от една седмица. Погледнах отново, и бе изчезнала".

Това моментно трепване на възприятието заинтригувало Графман, който е когнитивен невролог и директор на центъра за изследвания на мозъчни травми в Института за рехабилитация в Чикаго.

"Като учен, който е видял нещо, което изглежда мистично, аз се интересувах от това какво се е случило с мозъка ми", разказа Графман.

Сега Графман и екипа му са определили някои от мозъчните процеси, които водят до такива трансцедентални моменти. Изследователите са открили, че мистичните преживявания могат да бъдат резултат от снемане на блокировки в човешкия мозък, чието отключване открива "врата на възприятието".

По време на мистични преживявания, хората да се чувстват свързани с по-висша сила и често споделят, че получават скрити знания или прозрения. Въпреки че много хора са съобщавали за мистични преживявания, вариращи от такива при близки до смъртта състояния до екстатични видения при медитативен транс, тези видения остават загадка. Малко са изследванията в неврологията, които се опитват да ги обяснят.

Мистичните преживявания са силно субективни и непредсказуеми, което сериозно затруднява да изучаването им лабораторни условия. Има две групи теории, които описват тези явления от гледна точка на неврофизиологията. Поддръжниците на първата вярват, че мозъкът има специални "точки на Бога"(God spot), чието активиране води до мистични преживявания. Привържениците на втората твърдят, че обратно, необичайните феномени се проявяват, когато се деактивират някои участъци, потискащи и блокиращи възприятията.

Графман намерил доказателства за втората теория. Той и екипа му работили с 116 ветерани от американската война във Виетнам с травми на мозъка и същевременно получили мистични преживявания и ги сравнили с 32 ветерани без мозъчни травми или неврологични заболявания. Всички участници в изследването били подложени на компютърна томография.

Оказало се, че мистичният опит често е свързан с увреждания, нанесени в фронталния и темпоралния дялове на мозъка. Предишни изследвания са установили, че фронталният лоб, разположен в близо до челото, е свързан с  управление на движенията, решаване на проблеми, памет, език и преценки и други функции. Темпоралният лоб, разположен в долната част на мозъка, е свързан с чувствата, езика и паметта.

По-нататъшното проучване показва, че най-интензивните преживявания са свързани с нараняване на област, наречена дорзолатерален префронтален кортекс - участък, който играе ключова роля в блокировката на усещанията.

"Фронталните дялове са най-еволюиралите области на човешкия мозък и играят важна роля за контрола и осмислянето на информацията, постъпваща за света.", отбелязва Графман. "Когато възпиращите функции на фронталните дялове са потиснати, вратата на възприятията може да се отвори и се увеличава шанса за мистични преживявания" - заключава неврологът.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !