Намериха гена на белите коси

Наука OFFNews Последна промяна на 02 март 2016 в 11:56 10536 0

Изследователи откриха кой ген е отговорен за побеляването на косата, съобщава Science.

Проучването е публикувано в списание Nature Communications.

Изследователите са анализирали ДНК-то на над 6300 души от пет страни в Латинска Америка като са идентифицирали 18 гени, които повлияват върху характеристиките на косата, включително първият по рода си ген, причиняващ побеляване на косата, наречен IRF4. Той участва в регулирането на количеството меланин - пигментът, отговорен за цвета на косата, кожата и очите.

Идентифицирани са и генът PRSS53, влияещ на появата на къдрави коси, за дебелината на веждите отговаря FOXL2, а за появата на "една вежда" отговаря генът PAX3, за гъстотата на брадата - EDAR.

Хора с определен вариант на този ген са предразположени към побеляване на колата, според Андрес Руиз-Линарес (Andres Ruiz-Linares), генетик в Лондонския университетски колеж. Той е част от екипа, стигнал до откритието.

Изследователите обаче казват и че побеляването на косата не зависи само и единствено от гените, а и от други фактори като стреса и преживяването на травмиращи случки.

В днешно време повечето хора с побеляваща или побеляла коса използват боя, за да придадат на косата си отново сравнително естествен цвят.

Според изследователите обаче в бъдеще това може да не е нужно повече, тъй като идентифицирането на гена-"виновник" за бялата коса може да даде възможност са разработването на лечение, което да спре побеляването и дори да обърне процеса обратно - към възстановяване на пигментацията.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !