Насилие и секс: Защо е рядкост жена да е масов убиец

НаукаOFFNews Последна промяна на 04 април 2018 в 07:41 9770 0

Кредит Скай нюз

Mасовите стрелби в САЩ вече почти не изненадват никого - само за 2018 г. има няколко такива регистрирани стрелби. Но това, което се случи вчера, 3 април, в седалището на YouTube в Сан Бруно, Калифорния, има един изненадващ аспект -  стрелецът е жена.

Това е шокиращо, според специалистите по човешко поведение, защото жените са много по-малко агресивни от мъжете. И масовите убийства, дори повече, отколкото другите видове насилие, са предимно мъжки феномен.

Жените масови убийци са "такава рядкост, че просто не са изследвани", коментира за Live Science Джеймс Гарбарино (James Garbarino), психолог от Университета Лойола в Чикаго, който изследва човешкото развитие и насилието.

Но въпреки, че всеки случай е уникален и мотивите за престъпленията са много индивидуални, има нещо в съчетанието на мъжката биология и социализацията, което прави мъжете по-склонни към насилие, подчертават експертите. По-точно, разликата между агресивността на двата пола се открива в почти всяка култура по света, обяснява Гарбарино.

За това няма просто обяснение. Най-лесното вероятно е еволюционно - мъжете, които в продължение на стотици хиляди години на еволюция се възнаграждават за агресията. Тенденцията към насилие се вижда при шимпанзета, най-близките живи роднини примати на хората. Агресията издига статута на мъжете, както при шимпанзета, така и при хората (екшън героят получава девойката). А за мъжете, липсата на статут може да означава липса на шанс за партньор.

Всъщност, сексуалната фрустрация е обща характеристика в описанието на много мъже масови стрелци, отбелязва Адам Ланкфорд (Adam Lankford), професор по наказателно право и автор на "Митът за мъченичеството: какво наистина подтиква бомбените самоубийци, вилнеещите стрелци и други саморазрушителни убийци" ("The Myth of Martyrdom: What Really Drives Suicide Bombers, Rampage Shooters, and Other Self-Destructive Killers") (St. Martin's Press, 2013). Много от стрелците изрично описват омразата им към жените и мъжете, които лесно получават жениъе.

Регистрирани са много малко жени нападатели и "не знам, че някоя от тях да се е оплаквала от липса на  секс", коментира Ланкфорд.

Тази закономерност се забелязва особено подчертано в стрелбите в училищата, това е изключително мъжки феномен, казва Катрин Нюман (Katherine Newman), социолог в Университета в Масачузетс, Амхърст, автор на "Rampage: The Social Roots of School Shootings" (Basic Books, 2005 г.). Тя твърди, че никога не е имало типична училищна стрелба с жената извършител.

Тези момчета и млади мъже може би реагират на културен сценарий, който приравнява насилието с мъжествеността, отбелязва Нюман. Повечето не са самотници, но се опитват да се присъединят към някои социални групи като този опит е увенчан с разочарование и унижение. Така че решават да заменят облика си на "аутсайдер" с нещо по-привлекателно, според Нюман.

"За жалост за всички нас, това, по-привлекателното е ролята на антигерой", коментира Нюман.

Момичетата нямат представата, че превръщането им в насилник - антигерой е привлекателно, казва Нюман. В борбата си за репутация действат по други начини, обикновено самонараняване или клюки.

Разликата в агресията между момичетата и момчетата намалява обаче, отбелязва Гарбарино. Често филмите показват момичета и жени, които действат агресивно, което дава образец за поведение, допълва психологът.

Все пак, разликата между половете при агресия със смъртоносни последици не се е смалила както при общото насилие, казва Гарбарино. Това е загадка.

Мъжете са и биологично уязвими. Вариациите в ген, наречен МАОА, комбиниран със стрес по време на ранното развитие, като насили или употреба на наркотици, могат да повишат риска от престъпления по-късно. Мъжете също са по-склонни от жените да основават моралните си решения на абстрактни принципи, отколкото на емпатия, отбелязва Гарбарино.

"Каквато и да е културата за оправдаване на "справедливото" насилие, мъжете са по-склонни да го направят", коментира Гарбарино.

Културни и други особености

Всъщност, соловият масов стрелец обикновено е самоубийствен и иска да вземе и други заедно със себе си, обяснява Ланкфорд. Но когато са замесени двама нападатели, обикновено само един е традиционно самоубиец, а другият "го придружава", казва той. 

Въпреки това, има някои прилики с саморазрушителните импулси на терористите и убийците. Сексуалната неудовлетвореност може да играе роля и при много мъже терористи, както за мъжете масови стрелци, особено тези със строги религиозни традиции. Приятелите и семейството на нападателя от 11 септември Мохамед Атам спомнят, че е бил изключително срамежлив в компанията на жени. 

В някои култури, включително фундаменталисткия ислям, мъченичеството е "пропуск" в забраните за самоубийство, коментира Ланкфорд. А също и пропуск за "рая".

Културата взаимодейства с психичните заболявания по изненадващ начин. Например, изследователи, докладват в статия от 2014 г. в British Journal of Psychiatry, установяват, че 70% от американците с психози, които са чували гласове, съобщават, че гласовете ги подтикват към насилие. В Индия този брой е 20%, а в Гана - само 10%.

Не е известно дали жената, стреляла в централата на YouTube е планирала тази атака. 39-годишната Насим Наджафи Агдам а е извършила нападението заради домашен скандал, стреляла е по приятеля си, преди да рани трима души и да се самоубие, твърдят местните власти, цитирани от АП.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !