Науката за модата сред уелнес маниаците да си пекат перинеума на слънце

Ваня Милева Последна промяна на 27 декември 2020 в 11:21 5132 0

Кредит Pinterest

Ако сте в крак с уелнес тенденциите, може би сте чували за „слънчени бани на перинеума“.

Перинеумът е „зоната, която покриваме с бельото си между срамната кост и аналната кухина“.зоната между гениталиите и ануса - така между ануса и вулвата при жените и между ануса и скротума при мъжете. Това не е част от телата ни, която обикновено вижда", обяснява Гейл Фишер (Gayle Fischer), професор по дерматология от Университета в Сидни, в статия на The Conversation.

Въпреки че привържениците на тази тенденция говорят за всякакви ползи в Instagram, няма доказателства за това. Възможно е да не навреди или да се получи неприятен случай на слънчево изгаряне.

Откъде идва идеята?

Популяризирано от влиятелни и странна знаменитости, но това е древна даоистка практика, където перинеумът или „Хуей Ин“ (Hui Yin) или "Вратата на живота и смъртта".

В една даоистка книга пише, че затварянето на този портал чрез свиване на тазовото дъно и стягане на перинеума, „предотвратява изтичането на сексуалнa същност, поражда енергия и я запазва, за да може тя да се трансформира в жизнена и духовна енергия.

Въпреки че даоистите разглеждат перинеума като жизненоважна част от тялото, излагането на този регион на слънце изглежда е по-скоро съвременна идея.

В „Дао на сексологията“ - книга, написана през 1986 г. от д-р Стивън Чан - се описва упражнение за поклонение на слънцето,  подобно на сега набиращата популярност практика.

Но авторът не споменава енергии, вместо това казва „слънчевата светлина има отлични бактерицидни качества и излагането на слънце ще помогне да се поддържат аналните и вагиналните области здрави и без микроби.“

Какви са предполагаемите предимства?

Хората, които го практикуват, казват, че дава на тялото им много ползи като интензивна доза витамин D и огромен енергиен импулс.

Някои твърдят, че получават енергия така, други казват, че излагането на перинеума на слънце може да спре изтичането на "чи" или енергията на жизнената сила от тялото, като вместо това привлича "прана" или слънчева енергия - в тялото. Има твърдения, че това може да подобри съня, да увеличи креативността и концентрацията и дори да стимулира либидото.

Ако отхвърлим плацебо ефекта, няма доказателства в подкрепа на тези предполагаеми ползи.

"Въпреки че досега не е имало научни изследвания върху слънчевите бани на перинеума, ще бъда много изненадан, ако бъдещи проучввания разкрият някакви забележими ползи", коментира проф. Фишер.

Нашето тяло създава витамин D от слънчева светлина, а витамин D е необходим, за да поддържа всичко от костите и зъбите до имунната система.

Но можете да се насладите на тези благоприятни ефекти, без да се налага да събличате дрехите си.

Както обяснява д-р Сюзън Бард (Susan Bard), дерматолог в Бруклин, Ню Йорк, подобната енергия и подобреният сън „са предимствата на краткото излагане на слънце, независимо от мястото“. 

„Няма научни доказателства, които да подкрепят излагането конкретно на перинеума“, добавя Бард.

Ако наистина искате да опитате - безопасно ли е?

Хората, които редовно излагат на слънце перинеума си, казват, че трябва да го правите само между 30 секунди и 5 минути.

Но специалистите смятат практиката за опасна.

„Кожата на перинеума е една от най-тънките, най-уязвимите и чувствителни кожи в тялото“, обяснява Бард.

Следователно най-голямото притеснение е потенциалното развитие на рак на кожата.

„Нашата кожа реагира на излагането на ултравиолетови лъчи по един и същ начин, независимо дали е перинеумът или лицето“, обяснява Таня Кормейли (Tanya Kormeili), дерматолог от Санта Моника, Калифорния. „Излагането на ултравиолетови лъчи може да причини увреждане на ДНК, което води до рак на кожата.“

Всъщност Кормейли отбелязва, че е лекувала рак на кожата, който е засегнал тази част от тялото.

Какви са потенциалните рискове?

Болезненото слънчево изгаряне е едно от притесненията. Но ракът на кожата, разбира се, е най-големият риск.

„Тази практика е особено тревожна“, коментира дерматологът д-р Анджело Ландрищина (Angelo Landriscina). „Той се свързва с рисковете от рак на кожата, свързани с инфекцията с човешки папиломен вирус (HPV).“

Според него HPV е „основен рисков фактор“ за плоскоклетъчен карцином (SCC) в областта на ануса и гениталиите.

Ако се комбинира присъствието на HPV с излагане на перинеума с UV лъчи и би могло „да се създаде идеалната буря за развитието на SCC“, предупреждава Ландрищина. Той също така посочва, че „SCC, които възникват в аногениталния регион, са по-агресивни“.

Ландрищина добавя, че те също имат "по-висок процент на метастази, което означава, че могат да се разпространи в други органи, което води до сериозни усложнения и дори смърт."

Ако решите да опитате, може ли да се сведе рискът до минимум?

Ако все още ви харесва идеята за слънчеви бани на перинеума, нанесете слънцезащитен крем върху зоната с най-малко SPF 30. Нанесете 15 минути, преди излагането на перинеума на слънце.

По отношение на следването на радикални здравословни практики има и по-лоши неща, които може да направите, като пиенето на белина.

Източници:

People Are Now 'Perineum Sunning' to Improve Their Wellness. Here's What Science Says, The Conversation

10 Things to Know Before You Take Up ‘Perineum Sunning’, HealthLine

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !