Не се лишавайте от глутен без причина

Такава диета без медицински показания може да доведе до увеличаване на теглото и диабет

Наука ОFFNews Последна промяна на 17 май 2016 в 08:30 16335 1

Кредит www.novanutrition.co.nz

Да не се дават на деца храни, които съдържат глутен, при положение, че не страдат от целиакия или алергия към пшеничен протеин, може да доведе до сериозни здравословни проблеми, пише LiveScience. 

Наскоро публикувана коментарна статия в The Journal of Pediatrics посочва, че изхвърлянето на глутена от менюто без необходимост крие рискове за здравето.

Безглутеновите диети стават все по-популярни през последните години. Например през 2015 г. около 25% от американците заявяват, че консумират продукти без глутен, а броят им е около 8% през 2013 година, според проучване на пазара от компанията Mintel Group. А всъщност целиакията (невъзможността да се усвои глутена в стомашната система на човека) се среща доста рядко - тази диагноза има по-малко от 1% от населението на САЩ.

"Грижейки се за здравето на своите деца, родителите понякога подлагат децата си на безглутенова диета с убеждението, че тя може да облекчи симптомите, може да попречи на целиакията или като здравословна алтернатива, без предварително тестване за целиакия или консултация с диетолог", коментира д-р Норел Райли (Norelle R. Reilly), автор на статията и педиатричен гастроентеролог в Медицинския център към Колумбийския университет (Columbia University Medical Center) в Ню Йорк. 

В статията е публикувана графиката по-долу:

"Мисля, че това е особено показателно как популярността на тази диета се увеличава, без никаква връзка с каквото и да е осведоменост за целиакията," - отбелязва Райли пред изданието Тhe Atlantic.

Проучванията показват, че често безглутенови храни съдържат големи количества захар и мазнини, поради което хората, преминаващи на диета без глутен, напълняват. Освен това тази храна не винаги съдържа достатъчно количество витамини и минерали.

Изследователи от Испания сравняват 206 безглутенови хранителни продукти с традиционно съдържащи глутен аналози. Екипът намира "съществени разлики" в хранителното съдържание и калории. "Тези резултати предизвикват загриженост за пациентите с целиакия", заключават изследователите, "но те са проблем и за хора без целиакия, които консумират безглутенови храни".

Ивайла Сопотенска: Лишаването на децата от глутен в най-ранна възраст, ги обича на глутенова непоносимост по-късно

Ивайла Сопотенска разказва за проблемите на придобитата глутенова непоносимост. Лаборатория за слава Famelab 2016/British Council, Bulgaria

В наскоро приключилият конкурс "Лаборатория за слава Famelab" презентацията на докторанта по хранителни технологии Ивайла Сопотенска бе посветена на същия проблем. Тя обърна внимание, че целиакията или глутеновата непоносимост може да бъде вродена, но и придобита. Тя обрича страдащите от нея да избягват храна, съдържаща глутен. И ако вродената глутенова непоносимост е трудно да се предотврати, то другата се придобива, заради популярната и изключително погрешна практика, която използват някои родители при отглеждането на децата си. Лишавайки ги от прием на глутен в най-ранна възраст, те ги обичат задължително на глутенова непоносимост в по-зряла възраст.

Глутенът е белтък от четири белтъчни фракции, съдържащи се естествено в някои зърнени култури, в пшеницата - в най-голямо количество, но се намира и в ечемика, и в ръжта.

Глутенът е безвреден за хората, които нямат глутенова непоносимост. От друга страна е изключително полезен от технологична гледна точка. Когато се замеси тесто, той образува вътре една лепката и разтеглива маса, подобна на дъвка, която се нарича диско-еластична мрежа. При изпичането на изделието тази мрежа се разпъва и помага да се запази формата, обемът и структурата на цялото изделието.

Именно защото е трудно да се създаде продукт от безглутенови суровини, Ивайла Сопотенска е избрала за докторската си дисертация да разработи бисквити и кексове от безглутенови суровини. В следващите три години тя ще работи, за да създаде продукт, който по нищо не се различава от обикновените глутенови храни, които има на пазара, освен по липсата на глутен. Тези продукти ще гарантират безопасността на хората, които страдат от това заболяване, а и ще им се даде възможност да се насладят на хубава храна.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

17.05 2016 в 16:24

Храните "без глутен" обикновено не стават за ядене.