Невероятни кадри разкриват как костенурка се защитава от акула (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 18 декември 2020 в 11:22 5264 0

Заснети са първите известни кадри, показващи как се вижда през очите на костенурка нападение от акула. Битката очевидно е неравностойна, силите изглеждат неравни, но костенурката не се предава без бой, а се опитва да ухапе акулата.

Събрани от изследователи от Института Хари Бътлър от Университета Мърдок и Департамента по биоразнообразиев Западна Австралия (WA DBCA), кадрите са първите по рода си, показващи как изглежда нападението на акула от гледна точка на костенурка и са публикувани в списание Ecology.

Нападателят е тигрова акула, която според мнозина е най-опасната акула в света след голямата бяла акула. Тези големи хищници могат да достигнат до 5 метра дължина и се опитват да изядат почти всичко - от други акули и бронирани морски костенурки до боклуците на морското дъно.

Черупката на морска костенурка е емблематична черта, предпазваща тези океански скитници да не станат лесен обяд за гладните акули. Като такива те често се възприемат като спокойни същества, които се крият зад защитната си „броня“ при първите признаци на опасност.

„За разлика от сухоземните костенурки, морските костенурки не могат да се изтеглят напълно в черупката си“, добавя добавя д-р Джена Хунслоу (Jenna Hounslow), водещ автор на статията в Ecology.

Във видеото се вижда тигровата акула малко преди да се стрелне към плоскогърба морска костенурка. Вместо да избяга или да се отдръпне, костенурката обръща главата си към приближаващата се акула и предприема поредица от агресивни ухапвания към нападателя си. Въпреки свирепата си репутация, тигровата акула очевидно решава, че тази бунтуваща се хапка не си заслужава усилията, тъй като агресивните действия на костенурката успешно възпират акулата. Акулата се отказва, а костенурката се отдалечава скоростно.

Единствените по рода си кадри показват, че съвременните технологии имат място в изучаването на поведението на животните. Характерната твърда черупка на морските костенурки предпазва тези животни от хищниците, но кадри от този вид показват, че те не са пасивни жертви, които се скриват при първите намеци за неприятности. Както показва видеото, те всъщност могат успешно да се защитят, като предприемат контраатака дори срещу акули.

„Тази нова технология ни предлага несравним поглед върху това, което правят тези костенурки, докато са в морето далеч от плажовете, където гнездят, което представлява най-голямата, но най-слабо изучена част от живота им“, коментираводещият изследовател д-р Сабрина Фосет (Sabrina Fossette) от WA DBCA.

„Подозираме, че агресивното поведение е начин да се намали вероятността да бъдат изядени, тъй като черупката не предлага пълна защита. В този случай костенурката успя да избяга от акулата невредима“, добавя д-р Хунслоу.

Цялата сцена е уловено с помощта на нова технология, наречена „интелигентен маркер“, подобен на носимата екшън камера Go-Pro , съчетана с Fitbit, прикрепен към морската костенурка.

Справка: Animal‐borne video from a sea turtle reveals novel anti‐predator behaviors
Jenna L. Hounslow Oliver J.D. Jewell Sabrina Fossette Scott Whiting Anton D. Tucker Anthony Richardson David Edwards Adrian C. Gleiss
First published: 21 November 2020 https://doi.org/10.1002/ecy.3251

Източници:

World-First Footage Shows How A Flatback Turtle Handles A Shark Attack, IFLSciense

Incredible footage reveals flatback sea turtle defending itself against shark attack, SciMex

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !