Някои заразени с COVID-19 деца са развили симптоми на болестта на Кавасаки, заболяване с неизвестна причина

Ваня Милева Последна промяна на 14 май 2020 в 13:15 13285 0

Кредит Pexels

Увеличават се случаите на загадъчно възпалително заболяване, което засяга деца oт цял свят, преборили COVID-19, заявиха лекари в сряда, цитирани от CNN.

Състоянието, наречено мултисистемен възпалителен синдром при деца, се оказва поствирусен синдром, заяви д-р Джефри Бърнс (Jeffrey Burns), специалист по интензивна медицина в Бостънската детска болница, който координира глобална група лекари, които сравняват информация за състоянието.

Лекарите са изследвали случаите на най-малко 150 деца, повечето от Ню Йорк. Но според CNN такива случаи има в болници и клиники в поне 17 щата.

Специалистите наричат ​​състоянието "мултисистемно възпалително" заболяване. То споделя някои симптоми с болестта на Кавасаки, детска болест, която задейства възпаление на кръвоносните съдове, включително висока температура, кожни обриви и може да причини трайно увреждане на сърцето, според Националната организация за редки разстройства (NORD). Някои от тези симптоми се появяват и при синдром на токсичния шок , животозастрашаващо състояние, причинено от токсини, произведени от някои видове бактерии. 

"Този мултисистемен възпалителен синдром не се причинява пряко от вируса", разказва Бърнс пред CNN. "Водещата хипотеза е, че тя се причинява от имунния отговор на пациента".

Тъй като децата показват широк спектър от симптоми, лекарите отбелязват само, че състоянието понякога изглежда „подобно на Кавасаки“. Официалната диагноза на болестта Кавасаки изисква детето да покаже определен брой симптоми, свързани с болестта, като треска, продължила поне пет дни, възпаление на очите, зачервени кожни обриви, подути лимфни възли и ягодово-червен език. Въпреки това, децата могат да получат и „непълна“ диагноза, ако не представят всички необходими симптоми.   

Точната причина за болестта на Кавасаки остава неизвестна, но възпалителното състояние често възниква по време или след вирусна инфекция, повдигайки въпроса дали COVID-19 може да бъде потенциална причина.  

Няколко вируса, включително ретровируси, вирус на Епщайн-Бар и хламидия, са свързвани с болестта на Кавасаки в миналото⁠ - едно проучване, публикувано през 2005 г. в The Journal of Infective Diseases, дори предложи връзка между болестта на Кавасаки и вид коронавирус, сега наречен NL63. На този етап обаче не е потвърден нито един вирус като определената причина за заболяването. 

Може ли болестта на Кавасаки да се задейства и от SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19? Възможно е, но експертите заявяват, че лекарите ще трябва да проведат щателни, систематични изследвания, за да са сигурни. 

„Въпросът е: „Има ли епидемиологичен сигнал в случая?“, „Нещо, което да подсказва, че SARS-CoV-2 може да предизвика болестта на Кавасаки“, заяви д-р Джефри Кан (Jeffrey Kahn), водещ автор на доклада от 2005 г. и началник на отделение за Педиатрични инфекциозни болести в Югозападния медицински център на Тексаския университет. Досега е публикуван само един официален доклад за случая, в който се описва човек с болестта COVID-19 и Кавасаки, и това е било при кърмаче, съобщава Live Science по-рано. По-голямата част от случаите са описани само в новинарски съобщения, отбелязяа Кан. 

„Сега, когато го търсим, тези данни наистина са обект на много пристрастия“, добавя той. "Важно е да бъдем много предпазливи в този момент, за да стигнем до някакви заключения." 

Симптоми на болестта на Кавасаки

„Една от най-трудните диагнози за поставяне“ 

През април в Европа се появиха съобщения за болест, подобна на Кавасаки, потенциално свързана с COVID-19, където повече от дузина деца се озоваха в болница с висока температура, коремни болки, кожни обриви и маркери на силно възпаление в кръвта си. Някои от децата се нуждаеха от лечение на сърдечно възпаление, както е необходимо и при болестта на Кавасаки. 

Някои от децата са тествани положително за COVID-19, докато други не. Сега САЩ започнаха да съобщават за подобни случаи.

Например на 11 май губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че в щата са регистрирани 93 случая на тежък възпалителен синдром и се смята, че поне три смъртни случая са свързани с болестта, съобщава ABC Eyewitness News. В извадка са 15 деца, някои тествани положително за COVID-19, а някои тествани отрицателно, но носещи специфични за вируса антитела в кръвта си, което предполага, че вече са се възстановили от инфекцията, съобщава Live Science. Някои са тествани отрицателно както за антитела, така и за активна инфекция.

Бърнс смята, че ще се появят повече случаи, тъй като COVID-19 засяга все повече хора. Това е рядко състояние, но редки последици от вирусни инфекции се наблюдават по-често, когато са заразени милиони хора.

"Можем да очакваме, че всеки от епицентрите ще види групи от тях, появяващи се приблизително четири до шест седмици по-късно", обяснява Бърнс пред CNN. "Има смисъл да се появи първо в Ню Йорк, защото Ню Йорк имаше най-голямото и най-тежко огнище (на COVID-19), последвано от Ню Джърси и, за съжаление, Бостън."

Тези доклади намекват, че "нещо се случва, но аз наистина не знам, докато не видя медицински доклад, проверен от експерт", коментира д-р Франк Еспър (Frank Esper), водещ автор на доклада от 2005 г. и специалист по детски инфекциозни болести в Кливландската Детска болница. Лекарите ще трябва да съставят подробни набори от данни, заедно със симптомите, жизнените показатели и състоянието на COVID-19 на всяко дете, за да установят дали вирусът може да бъде свързан с пристъпите на болестта на Кавасаки, отбелязва Еспър. 

"Болестта на Кавасаки е една от най-трудните диагнози, които се поставят в педиатрията", коментира Еспър. 

"Няма кръвен тест. Няма тампонен [тест]." Лекарите трябва да диагностицират болестта на Кавасаки въз основа единствено на клинична оценка на симптомите, а тези симптоми се припокриват с други известни възпалителни синдроми. Все пак педиатрите трябва да следят за възможни случаи, защото ако не се лекува, болестта може да доведе до "издуване" на коронарната артерия и да остави детето склонно към сърдечни заболявания до края на живота му, добавя Еспър.

Нуждаем се от повече данни 

Обикновено около 3000 случая на болест на Кавасаки се диагностицират всяка година в Съединените щати, според Националната организация за редки разстройства (NORD). Кан разказва, че в Югозападния медицински център на Тексаския университет се наблюдават "няколко десетки" случая на болестта на Кавасаки всяка година, докато Еспър съобщава, че Клиника в Кливланд има около 15 годишно. 

"За два месеца са наблюдавани 100? За този регион това е много", коментира Еспър. След като данните могат да бъдат събрани от различни болници, лекарите потенциално биха могли да определят дали много от докладваните възпалителни заболявания могат да бъдат причислени към болестта на Кавасаки и дали броят на диагностицираните случаи изглежда по-голям от обичайното, обяснява Еспър. Такива доказателства могат да засилят потенциалната връзка с COVID-19.

"Дали тези пациенти имат антитела срещу новия коронавирус? За мен това е първият въпрос, на който трябва да отговоря", отбелязва Кан. Ако подобни изследвания разкрият силна връзка между COVID-19 и болестта на Кавасаки, констатацията може да загатва защо възниква възпалителното състояние, добавя той. 

Например може да има нещо във вируса SARS-CoV-2 или специфичния рецептор, с който той взаимодейства с човешките клетки, което кара патогена вероятно да предизвиква характерните симптоми на болестта на Кавасаки, предполага Еспър. Някои деца може да са изложени на по-висок риск от развитие на болестта от други, но не знаем точно защо, добавя специалистът.

Засега лекарите все още не знаят какво причинява болестта на Кавасаки или дали инфекцията COVID-19 може да направи децата по-податливи. Въпреки това лекарите знаят как да лекуват състоянието, когато го забележат, подчертава Еспър. 

Децата, диагностицирани с болестта на Кавасаки, получават висока доза аспирин, за да се предотврати образуването на кръвни съсиреци и да се намали разрастващото се възпаление в тялото. Те също така получават имуносупресори, за да овладеят още повече възпалението и интравенозен имуноглобулин (IVIG), коктейл от антитела, събрани от донори и използвани за лечение на голямо разнообразие от състояния. IVIG може да помогне да се изчисти основната инфекция на детето, тъй като лекарите не знаят кой патоген може да бъде виновен, но терапията служи и като противовъзпалително лечение. 

Източник

Could COVID-19 be linked to a rare childhood inflammatory illness?, LiveScience

Expect more cases of strange coronavirus syndrome in kids, doctors warn, CNN

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !