Тази жена е своята собствена близначка: Какво е химеризъм (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 март 2018 в 11:31 13990 0

Една жена с рядко родилно петно разбра, че е своята собствена близначка.

Певицата и модел Тейлър Мул от Калифорния има странно родилно петно по средата на тялото си. Едната страна на тялото и гърба й изглеждат малко по-червеникави. Тя има и няколко други необичайни характеристики.

"Всичко в лявата част на тялото ми е малко по-голямо от дясната страна", пише тя в блога си. "Имам повече зъби в лявата част на устата си, а също по-голяма чувствителност и алергия към храни, лекарства, добавки, бижута и ухапвания от насекоми".

След като разговаря с лекар, запознат с редки заболявания, Мул открива, че има две групи ДНК. "Не само това, казаха ми, че имам две имунни системи и две кръвни групи".

Тейлър има тетрагаметичен химеризъм. Това се случва, когато две отделни яйцеклетки се оплождат от два различни сперматозоида, а след това един от ембрионите абсорбира другия по време на ранните стадии на развитие. Хората с този тип химеризъм могат да имат две кръвни групи, както Тейлър или различни цветове на очите.

Химеризмът е рядко състояние, има около 100 документирани случая при хора. Човек с това състояние може да живее без усложнения заради него, освен променената пигментация. Без конкретни биомедицински тестове (като генетично изследване), лекарите не могат да кажат, че пациентът е химера, според доклад от 2009 г.

През 2006 г. майка трябваше да доказва, че нейните деца са нейни, след като кръвен тест показа, че нейната ДНК не съвпада с ДНК на собствените й деца, поради наличието на ДНК на нейния близнак.

Тейлър разказа историята си на американското изложение The Doctors.

При пациенти с химеризъм повечето от клетките най-често идват от един набор ДНК, пише Live Science.

В случаите, в които има различни групи полови хромозоми (XX и XY), могат да бъдат засегнати вътрешните и външните генитали на човека. Например това може да доведе до неясни гениталии - нито мъжки, нито женски. В този случай гениталиите може да не са добре оформени или да имат характеристиките и на двата пола.

В случая с Мул и двата ембриона, от които се развива, са женски.

Въпреки това, тя има здравословни проблеми поради смесената си ДНК.

Тейлър Мул като дете.

"Тялото ми реагира на ДНК и клетките на близначката ми като на чуждо тяло, компрометирайки имунната ми система, която е много по-слаба от тази на обикновените хора. Поради това за съжаление страдам от автоимунни и здравословни проблеми".

Мул е диагностицирана с химеризъм през 2009 г., но миналата година тя оповести диагнозата си. Сега води здравословен, активен начин на живот, за да се справи със своите здравословни предизвикателства, съобщава People.

"Усетих, че е важно да покажа на всички физическите си особености, защото в развлекателния бизнес има огромен натиск да изглеждаш физически перфектно или в рамките на определен физически стереотип", пише тя тогава.

"Надявам се, като покажа собствените си несъвършенства, за да вдъхновя другите, които имат физически аномалии или които са различни, да не  престанат да преследват мечтите си, да се обичат безусловно и да знаят, че са красиви, каквито са".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !