Провален тест за бащинство на един мъж разкрива, че реалният баща на бебето е нероденият му близнак

Никола Кереков Последна промяна на 27 октомври 2015 в 14:15 24354 2

Кредит isak55/Shutterstock

Пригответе се за голяма изненада. Това е изумителната история на човек, чийто тест за бащинство се оказал отрицателен, тъй като част от генома му всъщност принадлежи на неродения му близнак. Това означава, че генетичният баща на детето му всъщност се оказал брат му, който така и не успял да премине фазата на няколко клетки в утробата на майката.

Да, това звучи адски налудничаво и по-скоро като заглавие в някое жълто списание, но преди да сте го отписали напълно, нека ви разясним детайлите по случая.

Всичко започва с една нормална двойка от Щатите, които имали проблеми със зачеването на второто си дете. Те решили да потърсят помощ и се обърнали към специализирана клиника, където в крайна сметка било извършено вътрематочно оплождане. Процесът включва концентрирането на спермата преди добавянето й директно в матката на жената, горе-долу по времето на овулация, за да се повиши шанса за успешно оплождане. Важно е да се отбележи, че тук не става дума за in-vitro оплождане, а по-скоро за асистирано естествено оплождане. 

Процедурата по асистирана репродукция била успешна и девет месеца по-късно щастливата двойка посрещнала на бял свят бебе, момченце. Но от този момент нататък, нещата започнали да стават откачени. Клиничен тест разкрил, че кръвната група на детето не съвпадала с тази на нито един от двамата родители.

"И двамата родители били с кръвна група А, но детето било с АВ," разказва Бари Стар (Barry Starr) от отдела по генетика към Станфордския университет. "Има много редки случаи, при които това може да се случи, но първата мисъл била, че от клиниката са объркали пробите със сперма."

Затова двойката решила да извърши стандартен тест за бащинство, който за техен ужас разкрил, че мъжът не бил бащата на детето. Затова те направили друг тест, но резултатите били същите. На този етап, объркването на пробите изглеждало като най-логичното обяснение, но по същото време клиниката е извършвала само още едно друго вътрематочно оплождане, в което мъжът бил афроамериканец и цветът на кожата на детето отхвърляла тази версия.

Тогава адвокатът на двойката се свързал със Стар и предложил да прибегнат към много по-детайлен тест: нестандартна услуга, предлагана от компанията за генетични тестове 23andMe. Този конкретен тест бил изключително ефективен при разкриване на степен на родство. Получените резултати били повече от изненадващи, тъй като показвали, че детето било по-скоро на неговия чичо, братът на мъжа от двойката. 

На този етап, екипът на Стар решили да се заемат по-сериозно със случая, като те предполагали, че мъжът от двойката може да е "човешка химера", или с други думи индивид, в чието тяло има два или повече различни генома. Всъщност не е чак толкова необичайно множествено оплождане да се случи в матката, дори когато в крайна сметка се роди само едно дете. Понякога се случва така, че на ранен етап се получават два ембриона, които на този етап представляват само дребни купчинки от клетки, но те в крайна сметка се сливат и продължават развитието си нормално като един индивид.

За да тестват тази теория, учените взели проби от ДНК-то от вътрешността и на двете бузи на бащата, които били използвани и при първоначалните тестове за бащинство, както и от спермата му. Отново, пробите от епитела на бузите му не съвпадали с тези от детето, но спермалните проби разказват съвсем друга история.

В подкрепа на теорията за химеризъм, те открили следи от два различни генома - един основен, който отговарял за около 90% от спермалните клетки и друг "минорен" геном, представляващ останалите 10% в спермата. Основният геном съвпадал с този в епителните клетки от бузата на мъжа, но пък минорният геном отговарял на ДНК пробите от детето.

"Така бащата е микс между двама човека - бащата на детето и неговия чичо. Това е изключително интересно," обобщава случая Стар.

Източник: IFL Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.10 2015 в 09:34

Химерен организъм - тоест в който има две ДНК - се среща в около 10% от човешката популация. Не толкова рядко, колкото си мислите. Външни белези могат да са различни цветове на очите (полихромни), различно оцветяване на места по кожата и т.н.
Понякога цели органи имат различно ДНК от макро организма.
Съществува и така наречения микрохимеризъм на майката - това е когато колонии от клетки от ПЛОДА (бебето, което се развива в матката) по пъпната връв достигат кръвния поток на майката и се заселват в майчиния организъм.
Понякога една жена, кято е износила 2-3 бременности от различни партньори може да има в себе си различни клетки с 2-3 вида ДНК, които се заселват в различни органи.
Това не е чак толкова необичайно.

27.10 2015 в 17:43

Изключително хитър фокус - да накараш брат ти да те размножава за своя сметка. Номерът е с ограничено приложение, разбира се - не подлежи на отборен натиск защото освен на роден брат-близнак няма на кого да го приложиш.

Освен може би в традиционно полиандрични конфигурации - да се закачиш за зародиш от друг баща и да изградиш половата му система. Е, трябва да му уцелиш пола ама за един паразит 50/50 си е джакпот.

Ембрионален вътрешновидов паразитизъм... И докато се усетят мъжките да репресират "баджанаците", нещото ще се е разпространило във вида.