Никога няма да има „лек” за рак

НаукаOFFNews Последна промяна на 30 януари 2019 в 13:53 17068 0

Кредит Unsplash

Повечето от такива твърдения се основават на тестове, направени на отделни клетки в петриева паничка или върху мишки, но когато става въпрос за реални хора, се оказва, че много малко лекарства действително работят - по-малко от 5% от тестваните в предклинични изследвания лечения на рак, дават резултат и при пациенти.

Най-новото съобщение за ефективно лекарство срещу рака дойде от израелската компания AEBi.

От AEBi твърдят, че ще могат да излекуват всички видове рак в рамките на една година. И естествено получиха огромно международно внимание и признание.

"За съжаление обаче лекарство срещу рак е все още невъзможна мечта", казва епидемиологът, пишещ под името Gid M-K; Health Nerd в изданието Medium.

Авторът обобщава, че повечето такива претенции се основават на предварителни проучвания, които изглеждат изключително обещаващи, но рядко се потвърждават. "Болшинството лечения на рак, които са предназначени да работят върху много или дори повечето видове рак, са ефективни само за няколко".

„Ракът“ не е болест. Това, което обичаме да наричаме рак, е съвкупност от много различни болести, с различни причини, лечения и резултати, които заедно обединяваме за удобство, защото всички те имат няколко прилики.

"Мога да лекувам рак" е безсмислено твърдение - "това е като да твърдите, че можете да лекувате всички бактериални инфекции или всички хронични заболявания с едно лечение".

Повечето от такива твърдения се основават на тестове, направени на отделни клетки в петриева паничка или върху мишки, но когато става въпрос за реални хора, се оказва, че много малко лекарства действително работят - по-малко от 5% от тестваните в предклинични изследвания лечения на рак, дават резултат и при пациенти. Това не е изненадващо, защото развитието на лечението на рака е удивително трудно. Между успешно убиващите ракови клетки в петриева паничка терапии и прилагането им върху живи човешки същества трябва да се преминат стотици тестове.

AEBi не са тествали лечението си върху хора и все още не са публикували нито един документ за предполагаемите си новаторски изследвания. Единственото нещо, което в момента подкрепя твърдението за лечение на рак в рамките на една година, е поредица от слайдове на сайта им, отнасящи се до работата в клетки в петриеви панички и гризачи в лабораторията им.

Това е интересно изследване, но дори учените в AEBi признават, че е малко вероятно да имат лечение на пазара в продължение на години, въпреки изложените претенции.

Ракът е трудно лечим

Тъжният факт е, че вероятно никога няма да получим лекарство срещу рак. С появата на нови технологии, един ден ще можем да оцелеем дълго или дори при повечето видове рак, но е малко вероятно те да бъдат излекувани.

Реално, всеки, който твърди, че може да лекува рака, или не знае какво всъщност е ракът, или значително преувеличава, или просто лъже.

Повечето от историите за „лекуване на рак“ се основават на твърде предварителни изследвания, а не на нещо, което се изпробва на реални хора. Повечето от тези лечения не се развиват, а рядко от тях остават в най-добрия случай полезни само за малък брой заболявания.

Това не означава, че не са важни - например десетгодишната преживяемост при меланом стана от 30% на повече от 90% от случаите благодарение на развитието на такива лечения. Ефективното лечение на един отделен случай на рак може да бъде изключително полезно, но все още е далеч от мечтата за общо лечение.

"Не вярвайте на шума. Ракът често се лекува, но вероятно никога няма да бъде излекуван" - завършва авторът.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !