Израелски учени твърдят, че в рамките на една година ще имат лекарство срещу рак

НаукаOFFNews Последна промяна на 30 януари 2019 в 00:17 26484 0

Кредит Pixabay

Ракови клетки.

Не изглежда възможно. Но казват, че е вярно. Малък екип израелски учени казва на света, че в рамките на една година ще имат първото „лекaрство, което може да излекува напълно“ рак, съобщи The Jerusalem Post в понеделник.

И не само това - според изследователите лечението ще бъде кратко, евтино и ефективно и няма да има никакви или минимални странични ефекти.

„Убедени сме, че ще предложим за една година пълно излекуване на рака“, отбелязва Дан Аридор (Dan Aridor), председател на борда на Accelerated Evolution Biotechnologies Ltd. (AEBi), компания, основана през 2000 г. от научния парк Kiryat Weizmann. в Нес Циона, Израел, близо Научния институт Вайцман в Реховот, Израел. Биофармацевтичната компания се занимава с откриване и разработване на терапевтични пептиди.

"Лечението ни на рака ще бъде ефективно още от първия ден, ще продължи няколко седмици и няма да има никакви или минимални странични ефекти при много по-ниски разходи, отколкото повечето други лечения на пазара", заяви Аридор. "Нашето решение ще бъде както с широко приложение, така и персонално".

Лекарството се нарича MuTaTo (multi-target toxin - мултитаргетен токсин), а изследователите заявиха, че то е „по мащаб раков антибиотик - разрушаваща технология от най-висок порядък“.

В момента се разработва от AEBi под ръководството на главния изпълнителен директор д-р Илан Морад (Ilan Morad). Компанията има за цел "да промени играта в световната борба с рака, използвайки комбинация от пептиди, насочени към рака, и токсин, който ще убие раковите клетки", пише Forbes.

The Jerusalem Post съобщи, че лекарството за борба с рака се основава на така наречената SoAP технология на AEBi, която принадлежи към групата технологии за "фагов дисплей" (phage display). Тази техника направи възможно да се види кой протеин точно кодира определен ген и какви са неговите функции.

За това е нужен ген (сегмент от ДНК, кодиращ определен протеин) и бактериофаг (вирус, който заразява бактериите). Вмъква се необходимия ген в генома накапсида, протеиновата обвивка на бактериофага, и изследваният протеин се появява на обвивката на вируса като на дисплей. Сега може да се види как протеинът взаимодейства с другите протеини, пептиди или ДНК последователности.

Екип от учени спечели Нобелова награда за работата си по фаговия дисплей. Методът дава възможност да се изберат антитела най-бързо и ефективно, също с помощта на насочена еволюция за производството на нови протеини за лечението на различни заболявания.

"AEBi прави нещо подобно, но с пептиди, съединения от две или повече аминокиселини, свързани в една верига", съобщава The Jerusalem Post. 

Според статия в Science Direct на Елзевиер пептидните терапевтици играят важна роля в медицината след появата на инсулиновата терапия през 20-те години. "Над 60 пептидни лекарства са одобрени в САЩ и други големи пазари, а пептидите продължават да навлизат в клиничните разработки", се казва в статията.

Международната агенция за изследване на рака (International Agency for Research on Cancer - IARC) на Световната здравна организация (СЗО) оценява, че глобално броят на заболелите от рак е нараснал до 18,1 милиона нови случаи и 9,6 милиона смъртни случаи през 2018 година. IARC докладва, че 1 на всеки 5 мъже и 1 на 6 жени развиват рак по време на живота си. а 1 от 8 мъже и 1 от 11 жени умират от заболяването в световен мащаб. Освейн това всяка шеста смърт в света се дължи на рак, което го прави втората водеща причина за смъртността след сърдечносъдовите заболявания.

AEBi по същество „прави същото, което правят всички останали, опитвайки се да открие отделни нови пептиди за специфични видове рак“, заяви Морад. Но той и неговият колега, д-р Ханан Итчаки (Hanan Itzhaki), започват да се опитват да открият защо други лекарства и терапии, които се борят с рака, не успяват или се провалят. Израелците казват, че са намерили начин да се противопоставят на този ефект.

Повечето противоракови лекарства атакуват специфична цел върху или в раковата клетка. „Инхибирането на мишената обикновено засяга физиологичните пътища (pathways), които стимулират рака. Мутациите в целите - или надолу по техните физиологични пътища - биха могли да направят целите не свързани с раковата природа на клетката и следователно лекарството, което ги атакува, е неефективно", заяви Морад пред The Jerusalem Post.

"За разлика от тях MuTaTo използва комбинация от няколко пептиди, насочени към рака за всяка ракова клетка едновременно, комбинирано със силен пептиден токсин, който би убил конкретно раковите клетки", отбелязва Морад. „Като използваме най-малко три насочени пептида в една и съща структура със силен токсин, ние се уверихме, че лечението няма да бъде повлияно от мутации".

"Вероятността да има множество мутации, които биха модифицирали всички целеви рецептори, едновременно драстично намалява с броя на използваните цели", продължава Морад. "Вместо да атакуваме рецепторите един по един, атакуваме три рецептора едновременно - дори ракът не може да мутира в три рецептора едновременно".

„Много цитотоксични противоракови лекарства са насочени към бързо растящи клетки. Но раковите стволови клетки не се развиват бързо и могат да избегнат тези лечения. След това, когато лечението приключи, те отново могат да генерират рак”, съобщава The Jerusalem Post.

"Ако не се унищожи напълно рака, останалите клетки могат да започнат да мутират отново, а след това ракът да се завърне, но този път устойчив на лекарства", подчертава Морад.

Тъй като раковите клетки се раждат от мутации, които се срещат в ракови стволови клетки, повечето от свръхекспресираните протеини, които са насочени към раковите клетки, съществуват в раковите стволови клетки. Многократната атака на MuTaTo гарантира, че и те ще бъдат унищожени, казва ръководителят на AEBi.

И накрая, някои ракови тумори могат да изградят защита, която забраняват достъпа на големи молекули до тях. "MuTaTo действа като октопод и може да се промъкне на места, където други големи молекули не могат да достигнат", отбелязва Морад. "Пептидите на MuTaTo са много малки (с дължина 12 аминокиселини) и нямат твърда структура. Това би трябвало да направи цялата молекула неимуногенна в повечето случаи и би позволила повторно прилагане на лекарството".

Морад подчертава, че откритието на AEBi може също да намали драстично тежките странични ефекти от повечето лечения на рака, които са резултат от взаимодействието на лекарствата с погрешни цели върху неракови клетки.

Морад сравнява концепцията за MuTaTo с тройния коктейл, който помогна болестта СПИН да се превърне „от автоматична смъртна присъда до хронична, но често управляема болест.” Днес хората със СПИН и ХИВ са носители на болестта, но не са  болни. А причината за това е комбинацията от лекарства, които им се дават.

"Днес пациентите със СПИН приемат протеазни инхибитори в комбинация с две други лекарства, наречени инхибитори на обратната транскриптаза", пише The Jerusalem Post. "Комбинацията от лекарства разрушава ХИВ на различни етапи от неговата репликация, възпира ензима, който е от решаващо значение за ранния етап на разпространение на ХИВ вируса и възпира друг ензим, който функционира в края на процеса на репликиране на ХИВ".

„По време на лечението вирусът мутира и СПИН започва отново да атакува. Само когато пациентите започнаха да използват коктейл от лекаства, успяхме да спрем болестта", разказва Морад.

Според Морад лекарството срещу рак MuTaTo в крайна сметка ще бъде разработено специално за всеки отделен човек. Част от биопсията на всеки пациент ще бъде дадена в лаборатория, където ще се анализира, за да се разбере кои рецептори са свръхекспресирани, обяснява Морад. "След това на пациента ще бъде даван точния коктейл, необходим за лечението на болестта му".

Но за разлика от ХИВ и СПИН, където пациентите трябва да вземат коктейла си през целия си живот, с MuTaTo раковите клетки ще бъдат убити, а пациентът вероятно ще спре лечението само след няколко седмици.

AEBi сега пише патенти за специфични пептиди, съобщава Аридор.

Компанията вече завършила експериментите си с мишки, които показват, че терапията „възпрепятства растежа на човешките ракови клетки и няма никакъв ефект върху здравите клетки на мишките, в допълнение към няколко изпитания in vitro“, пише The Jerusalem Post.

След това AEBi ще започне кръг от клинични проучвания, които могат да бъдат завършени в рамките на няколко години и ще направят лечението достъпно в специфични случаи.

"Резултатите ни са последователни и повторими", отбелязва Аридор.

Твърденията на израелските учени вече имат своите критици (вж "Никога няма да има „лек” за рак").

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !