Нов роднина на месоядните паразити е намерен в Австралия

Без паника

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 януари 2017 в 09:00 4311 0

Кредит Doc. RNDr. Josef Reischig, CSc./Wikimedia

Наскоро учени откриха нов вид паразит в Австралия, който е роднина на група месоядни паразити, сред които лайшмания, който предизвиква катастрофални огнища на заболяването лайшманиоза сред сирийските бежанци в Близкия изток, пише ScienceAlert.

Новият паразит, наречен Zelonia australiensis, е описан в списание PLoS Neglected Tropical Diseases.

Джоел Барет (Joel Barratt), паразитолог от Технологичния университет на Сидни и водещ автор на проучването, заяви, че новият вид вероятно, макар че не се храни с месо, все пак е много важно да се проучи. Той смята, че учените трябва да са по-наясно с различните тропически болести, които могат да бъдат по някакъв начин свързани с новия паразит.

Откриването на Z. australiensis съвпада със зачестяването на случаите на заразяване с лайшмания (Leishmania) в Австралия и по света през последните няколко десетилетия.

Трябва да се подчертае, че лайшманията е хищната версия на паразитите. Разпространението на лайшмания увеличи и честотата на заболяването, причинено от паразита - лайшманиоза.

Изследователите смятат, че разбирането на природата и еволюцията на новия паразитен вид като цяло може да им осигури повече информация за предаването на лайшманията

Според експертите лекарите в Австралия общо взето не разполагат с методи и средства, за да се справят с различните тропически болести - треската Денга, вируса Зика, японски енцефалит и други. Така че всяка информация за паразитите ще помогне да се избегнат сериозни последствия.

Язви по кожата при кожна лайшманиоза. Снимка: Wikimedia Commons

Д-р Грант Хил-Коуторн (Grant Hill-Cawthorne), старши преподавател по епидемиология на заразните болести в Университета на Сидни, заяви пред MJA InSight, че главната опасност от лайшманиоза за Австралия идва отвън.

"Ако допуснем сегашната епидемия в Сирия и Близкия Изток да продължи, рискът ще става все по-голям", коментира той.

Стотици хиляди сирийски бежанци се очаква да бъдат заразени с кожна лайшманиоза в лагери и конфликтни зони в Близкия изток, установи изследване, публикувано в списание PLoS Neglected Tropical Diseases.

"Имаше два основни вида лайшманиоза," отбеляза д-р Хил-Коуторн, "кожна, която по-често се среща, и висцерална, което причинило увреждане на вътрешните органи като далака и черния дроб и може да бъде опасна за живота.

Типичната инфекция лайшманиоза може да започне с кожно възпаление и да продължи с язви на устата, небцето и носа. Някои случаи са придружени с треска.

Професор Малкълм МакКонвил (Malcolm McConville) от катедрата по биохимия и молекулярна биология в Университета в Мелбърн предупреди, че симптомите на лайшманиоза може да се появят години след първоначалната инфекция.

"Преобладаващото мнение е, че веднъж инфектирали, паразитите могат да останат в тялото на пациента за цял живот, в някои случаи, дори след успешно лечение с медикаменти", обяснява професорът пред MJA InSight.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !