Нов вид бозайник открит в Странджа

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 август 2018 в 11:36 10352 1

Кредит Wikimedia Commons

Европейска къртица (Talpa europaea)

Нов вид бозайник е открит в Странджа, разкрива научна публикация, която излезе в Bonn zoological Bulletin.

Става въпрос за вид къртица. Tя е наречена Talpa martinorum.

Научно изследване е дело на учени от българския Национален природонаучен музей (Недко Недялков), словенския Природонаучен музей и Музея за зоологически проучвания в Бон, Гермения.

Екипът е проследил 1084 последователности на базови двойки на цитохромния ген, за да оцени таксономичното състояние на малките слепи къртици в Източна Тракия в България и в европейската част на Турция.

Досега тези къртици са били класифицирани като Talpa caeca или като T. levantis. Новото изследване е показало, че те са генетично по-близки до T. europaea, T. aquitania и T. occidentalis, макар и да не са част от който и да е от тези видове.

"Ние ги описваме като нов вид, Talpa martinorum. n. sp. Новият вид се различава от T. europaea, която също живее в Тракия, Тракия. Има запечатана палпебрална фисура (цепката, която се образува между долния и горния клепач. - б.р.), а първият горен кътник е без парастил (едно от връхчетата на повърхността на зъба - б.р.). Тя е и с по-малки размери", пишат авторите.

Съвременното разпространение на T. martinorum n. Sp. е малък и ограничен до Черно море между Бургас (България) и Истанбул (Турция). Името на вида е епоним на омъжената двойка Владимир и Евгения Мартино, двама ранни изследователи на балкански бозайници.

Източник: Bonn zoological Bulletin

Talpa martinorum.Bonn zoological Bulletin

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

16.08 2018 в 20:37

Ми, наздраве на откривателите.