Нов вид гигантски плъхове са намерени на Соломоновите острови

Рижите гризачи с размерите на котка, които бяха известни само от историите на островитяните, са застрашени от изчезване

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 септември 2017 в 00:18 6157 0

Илюстрация на новия вид Uromys Vika. Изображение: Velizar Simeonovski, The Field Museum

Повече от 20 години учените слушат местните хора от Соломоновите острови да разказват за огромни плъхове, които живеят в короните на дърветата.

Но никой не е можел да каже действително ли са съществували тези гризачи с необичаен размер - до ноември 2015 г., когато дървосекачи отсичат 9-метрово дърво на остров Вангуну и един екземпляр от този гигантски плъх пада с него, разказва National Geographic.

За съжаление падането отнема живота на уникалния. Но лесничей от близката защитена зона става свидетел на последните мигове на животното и разбирайки, че е намерил нещо специално, запазва останките на плъха и ги занася в Музея на Куинсланд в Австралия.

Когато зоологът Тайрън Лейвъри Тайрън (Tyrone Lavery) за пръв път пристига на Соломоновите острови (малък архипелаг в североизточната част на Австралия), той чува разказите на местните жители за гигантски плъх, който се храни с кокосови орехи и се нарича "вика". Но единствените плъхове, които успява да намери, са европейските черни плъхове (Rattus Rattus), внесени от първите заселници. Едва през 2012 г. намира изпражнения от плъхове, чиито размер явно превъзхожда тези на обикнвените черни.

Очарователният плъх "вика". Снимка: Tyrone Lavery, The Field Musuem

И едва когато лесничеят съобщава на Лейвери, че от дървото е паднала жива "вика" - червеникав плъх с дължина 46 см, без опашка, зоологът разбира, че това е легендарният гризач, който търси от години. Докато стигне до зоолога трупът на животното успява да се разпадне, но анализът на черепа, челюстите и ДНК показа, че трупът принадлежи на животно от по-рано неизвестен вид.

Видът, получил латинското име Uromys vika, наистина се хранят с кокосови орехи, а също и с плодове. Теглото на животното е от 500 грама до килограм. Според Лейвърй животното, подобно на много други обитатели на Соломоновите острови, е заплашено от изчезване. Основната заплаха за фауната на архипелага е обезлесяването.

Статията, описваща Uromys vika, е публикувана в списание Nature.

Ядки носещи характерните следи от зъбите на Uromys Vika.

Вероятно видът ще бъде определен като критично застрашен, поради малкия размер на местообитанието му (около 80 км2 ) и продължаващото обезлесяване на острова.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !