Откриха нов вид странна лилава жаба (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 август 2017 в 00:13 7834 0

Кредит Jegath Janani

Дълбоко в планинската верига Западен Гетс в Индия дебне странно създание. Не е голямо, но е забелязано от биолозите, работещи в тази област.

Това е нов вид лилаво жаба, която учените наричат лилава жаба на Бупати (Nasikabatrachus bhupathi), на името на известен индийски природозащитник, д-р Бупати Субраманиам (Bhupathy Subramaniam), който почина след свличане на скали по време на изследователска експедиция през 2014 г.

Учените от Американския музей по естествена история и Центъра за клетъчна и молекулярна биология в Индия наскоро описаха новия вид в изследване, публикувано в списание Alytes.

Те описват земноводното с характерна гладка сивкава кожа с лилави жилки, миниатюрни очички като мъниста и доста странна свинеобразна муцуна. Проучването също така отбелязва неговите набити дебели крайници, които имат "ограничен обхват на движение".

Жабата обитава само три сезонни потоци в планините Западен Гетс, които се намират по протежение на западното крайбрежие на Индия. Тя прекарва по-голямата част от времето си под земята в плитки малки дупки, което вероятно е причината, поради която изглежда повече земноводно - къртица.

Снимка: Jegath Janani

Когато настъпи сезонът на мусоните, мъжките жаби започнат да се обаждат изпод пясъка в планински потоци, разказва за National Geographic Рамеш Агарвал (Ramesh Aggarwal), водещ автор на новото изследване и молекулярен генетик от Центъра за клетъчна и молекулярна биология в Хайдерабад, Индия.

Тогава мъжките се чифтосват с женските по теченията, където отлагат оплодените яйца. След ден - два, яйцата се излюпват в попови лъжички.

Но за разлика от поповите лъжички на много други видове жаби, които прекарват дните си плувайки в локви и езера, поповите лъжички на лилавата жаба на Бупати развиват уста като на рибите-прилепало. Поповите лъжички използват тези странни отвори, за да се придържат към скалите зад водопадите, създадени от проливните дъждове, където пасат водорасли с малките си зъби.

Поповите лъжички стоят надвиснали на водопада на потока около 120 дни, разказва Картикеян Васудеван (Karthikeyan Vasudevan), съавтор, биолог и колега на Агарвал.

"Това е най-дългото появяване на вида над земята по време на целия му жизнен цикъл", отбелязва Васудеван. След тази фаза, лилавите жаби Бупати се сбогува с външния свят и се отдава на тайния си подземен живот.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !