Вид жаба има различни и впечатляващи цветове на всеки отделен остров

Наука OFFNews Последна промяна на 28 юни 2017 в 09:54 5963 0

Снимка: Paul Bertner

На архипелага Бокас дел Торо в Панама живее вид жаби с напълно различна окраска на всеки отделен остров. Петнистият червен дърволаз (Oophaga pumilio) е силно търсен на пазара на екзотични любимци, като няколко от видовете окраски вече са изчезнали в диво състояние, отбелязва New scientist.

Именно това подбужда интереса на фотографа Пол Бертнер (Paul Bertner), който успява да заснеме четири жаби с уникални окраски на четири различни острова. "Исках да ги посетя преди да е станало твърде късно", отбелязва Бертнер.

Смята се, че островите са се отделили от сушата преди около 10 000 години, като така са създали напълно изолирани популации жаби. Учените засега не са сигурни как са еволюирали уникалните цветове на всяка група жаби, но вероятно роля за това играят различните хабитати, прехрана и хищници.

Бертнер предприема пътешествието си с местен гид - ексцентричен лодкар, притежател на един от островите в архипелага. Заедно те успяват да засекат жабите като проследяват специфичните им призиви.

"Всеки път, когато беше възможно, се опитвах да остана по един ден на всеки остров, за да гоизучавам и да усетя неговата уникалност. Но понякога проектът влизаше в бясна скорост и ние бързахме сред обширни острови, опитвайки се да се върнем преди залеза", споделя фотографът.

Малкият дърволаз е известен със своите цветови вариации, обхващайки приблизително 15-30 цветове. Някои негови представители са изключително отровни - отровата им е способни да убие до десет души. Всички представители на вида са дребни - 17-24 мм.

Снимки: Paul Bertner

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !