Новозеландски октопод прави епично бягство към свободата (видео)

Пакостите на октоподите

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 април 2016 в 12:59 8686 0

Кредит Национален Аквариум на Нова Зеландия

Беглецът Инки.

Октопод на име Инки извърши нагло бягство от Националния аквариум в Нова Зеландия, измъквайки се надолу по 50-метровата канализационна тръба, свързваща аквариума и океана.

Хитрецът се измъкнал през нощта, след като разширил сам отвора на стъкления капак, оставен открехнат от разсеяни служители, които преди това почиствали аквариума му. После преминавайки по стената на резервоара и пода на аквариума достига тръба, която се влива в океана, пише BBC.

Самият факт на бягството на интелигентното главоного не е изненадващ - октоподите са сръчни майстори на измъкването.

Октоподите, както е известно, са без кости и могат да се поберат в изключително малки пространства - те са били заснети как се промъкват през отвори с размер на монета. Те са изключително интелигентни и могат да използват инструменти.

Събитието е по-скоро комично, както неотдавнашния случай, когато октопод отне фотоапарата на лаборант и го снима.

Обяснителни бележки към серия от снимки, показващи как октоподът Инки е избягал от резервоара си в Националния аквариум в Нова Зеландия и продължил към морето чрез канализационната тръба. Снимка: Национален Аквариум, Нова Зеландия

Преди около 10 години излезе публикация в списание Applied Animal Welfare Science, озаглавена "Междувидова оценка на поведението 'бягство' на октоподите", която имаше за цел да предотврати този много специфичен проблем, отбелязва The Verge.

Според изданието персоналът на аквариума трябва да бъде доволен, че Инки ги е изоставил, защото би могъл да разглоби цялата лаборатория. Защото, ако има нещо, в което октоподите са по-добри от бягството, това е да правят пакости. Те са Аштън Кътчър на животинското царство. 

Криминална хроника

През 1875 г. акваристи от Брайтън са открили, че октоподите се измъкват незабелязано от аквариумите си и влизат в други, пълни с риби от вида Cyclopterus lumpus. След като похапнали обилно с по-глупавите рибки, октоподите се върнали обратно в своите аквариуми. Подобен случай споделя The Guardian, наблюдаван в центъра Bay Island за морски изследвания в Уелингтън. Там октопод е имал навика да посещава друг резервоар през нощта, за да краде раци, след което се връщал в своя аквариум.

The Washington Post отбелязва в своята история за Инки, че друг октопод наводнява аквариум в Санта Моника през 2009 г. The Los Angeles Times описва този случай: "октоподът, почетен гост в детския ъгъл на аквариума е изплувал до горната част на корпуса, разглобява клапана на системата за рециклиране и наводнява мястото с около 200 галона морска вода".

Възстановяването на щетите след наводняването през 2009 г. в аквариума в Санка Моника. Снимка : Сhron.com

Октоподът е прототип на митологични чудовища като Горгоната и Кракена. Днес той символизира мафията - едно не по-малко опасно "чудовище" от тези, родени във фантазията на древните хора.

Октоподът Инки, за разлика от споменатите по-горе пакостници, само е бил неучтив, тръгвайки си "без да се сбогува", като се шегува се Роб Ярнал, директор на аквариума.

Октоподите - приматите на морето

Октоподите са развили сложна нервна система, организирана по съвсем различен начин от тази на гръбначните животни. Работата е там, че у гръбначните аксоните - дълги израстъци на невроните, които предават информацията са заобиколени от слой от специален протеин - миелин, който ускорява предаването на информацията. В нервната система на октопода има малко миелин, но има алтернативна схема, основана на идеята за децентрализация, например, всяко от неговите осем пипала разполага със собствен мини "мозък", който контролира движението му, общата координация става, разбира се, от главния мозък. Частичната автономия на локалните участъци на нервната система позволява също и да се променя моментално цвета на тялото на октопода.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !