Очарователните "водни зайчета"

Кристин Каменова Последна промяна на 22 юли 2015 в 12:11 11368 0

Кредит Flickr/Luko GR

Представяме ви най-сладкия морски охлюв - Jorunna parva.

Той е малък, закръглен и пухкав, и шава с ушички. Но дребното животинче наскоро нашумя из медиите като "морско зайче", макар всъщност да е морски охлюв. То принадлежи на група мекотели, на име голохрили охлюви (Nudibranchia).

"Зайчето" е от вида Jorunna parva и за първи път е бил забелязан от японския морски биолог Кикутаро Баба (Kikutaro Baba).

Това, което се знае за охлювчетата е, че са обитавали бреговете на Япония, но днес могат да се срещнат, както в Индийския океан, така и на Филипините.

А колкото до "ушите" - обяснение ни е дадено от д-р Крейг МакКлейн (Dr. Craig McClain) от Deep Sea News. Това реално са сензорни органи, които долавят разтворените химикали във водата и промяната на течението й. Докторът казва: "В групата на голохрилите мекотели, в която попада нашето зайче, сензорните органи са особено "бухнали", което увеличава площта, така че възприемането им да бъде по-ефективно."

Друго интересно относно тези малки животинки е размножаването им. Морските зайци са хермафродити, което означава, че те произвеждат и сперматозоиди, и яйцеклетки, но не се оплождат сами.

Jorunna parva може да се види в различни цветове, но най-често са жълти с черни петънца и черни ушички. Някои са направо зеленикави. МакКлейн отбелязва, че в научните среди се е оформил дебат относно цвета им и дали той определящ за вида.

Снимка: Crawl Ray/CC BY 2.0

"А ако досега наученото не е било достатъчно сладко за Вашия вкус, то със сигурност след като разберете големината на тези същества ще промените мнението си. Тези зайо-байовци са изключително дребни - по-малки са дори от 25 мм, а долу може да видите и как се движат тези дребосъци", завършва treehugger.com

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !