Руски учени предлагат охлюви за храна в космическите колонии

Наука ОFFNews Последна промяна на 08 юли 2015 в 13:44 6745 1

Кредит rennmaus.de

охлювите Achatina fulica

Учени от Института по биофизика към Руската академия на науката в Красноярск били впечатлени от хранителните качества на охлювите Achatina fulica и предлагат да бъдат включени в менюто на покорителите на другите планети.

Според техните изчисления, за едно денонощие човек може да консумира 497 гр месо от охлюви, съобщава порталът "Отворена наука".

Резултатите от проучването са публикувани в изданието на Сибирския федерален университет. 

В Института по биофизика към РАН се води работа по създаване на затворени животоподдържащи системи, които да бъдат използвани в космическите станции на Луната и други планети, от началото на 70-те години.

Такава система трябва е самодостатъчна, да произвежда вода, въздух и храна, да е в напълно самостоятелен режим. В проучването си, учените изследват охлювите като един от елементите на затворената животоподдържаща система. Охлювите трябва да бъдат органично интегрирани в системата.

Учените изследвали доколко се справят охлювите с негодна за консумация растителна биомаса и хранителни отпадъци, регистрирали темповете им на растеж, оценили хранителната им стойност. Оказало се, че благодарението на охлювите независимостта на системата може да се увеличи до 97%.

Един човек за едно денонощие ще има осигурено почти половин килограм месо от охлюви. То било на вкус като черен дроб, твърдят авторите, които са го опитвали като обект на своите изследвания.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.07 2015 в 16:09

Хехе, опитвали го като част от изследванията. Другояче казано са хапвали скъпа италианска кухня на разноски на РАН.

Дедо поп е хапвал охлюви (ама друг модел) и след известно свикване определено са добра храна.