"Омагьосаните кръгове" убиват всички новозасадени треви (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 21 март 2024 в 00:00 3070 0

Загадъчните кръгове в пустинята Намиб

Кредит Flickr / Nicolas Rénac (CC BY-NC 2.0 DEED)

Загадъчните кръгове в пустинята Намиб.

Тайнствените "омагьосани" кръгове (fairy circles) покриват тревистите степи на Намибия на площи от няколко хиляди километра. Срещат се и в Ангола и Южна Африка. Те достигат от 2 до 15 м в диаметър. Вътре в загадъчните кръгове нищо не расте. За първи път за тях е съобщено през 1971.

Може би сега е направена важна крачка в разбулването на "магията" им, която се оказа резултат от баланса в борбата за оцеляване в суровите условия на пустинята.

Омагьосаните кръгове в Намибия отдавна пленяват въображението със загадъчното си присъствие в сухите тревни площи в покрайнините на пустинята Намиб. Тези особени, кръгли, голи участъци озадачават учените от десетилетия, вдъхновявайки многобройни теории за тяхното образуване.

Скорошно проучване на изследователи от Университета в Гьотинген, Германия, и Университета "Бен Гурион", Израел, навлиза в дълбочина на тази загадка, оспорвайки досегашните схващания и давайки нов поглед върху явлението.

Изследването, публикувано в списание Perspectives in Plant Ecology, Evolution and Systematics, се фокусира върху жизнения цикъл на прясно покълналата трева в тези кръгове и борбата ѝ за оцеляване.

Изследване на мистериозните омагьосани кръгове в пустинята Намиб

Противно на популярната теория за термитите, изследването разкрива, че тези тревни участъци изсъхват поради критична липса на вода, а не поради увреждане от термити.

Горните 10 до 12 сантиметра от почвата, описвани като "зона на смъртта", се оказват негостоприемни за младата трева, която умира само 10 до 20 дни след валежите.

Изследването включва прецизна работа на терен, като са анализирани 500 отделни тревни растения в четири региона на Намиб.

Чрез подробни измервания на дължината на корените и листата, статистически анализи и сравняване на фотографски доказателства, съчетани с подробни измервания на влажността на почвата по време на дъждовните сезони през 2023 и 2024 г., екипът разкрива поразителни резултати.

Многогодишни треви срещу нови кълнове

Горният слой на почвата в омагьосаните кръгове изсъхва значително по-бързо и остава по-сух в сравнение с околните площи, което създава среда, в която прясно поникналата трева не може да вирее.

В противоречие с това проучването наблюдава, че многогодишните тревни китки около омагьосаните кръгове процъфтяват, възползвайки се от влажността на почвата на по-голяма дълбочина. Тези туфи, с добре развита коренова система, простираща се на 20 до 30 см под повърхността, проявяват забележителна способност бързо да абсорбират вода след дъжд.

"С добре развитата си коренова система тези тревни формации попиват водата особено добре. След дъжд те имат огромно конкурентно предимство пред току-що покълналите треви в омагьосания кръг", обяснява д-р Щефан Гецин (Stephan Getzin) от катедрата по моделиране на екосистемите в Университета в Гьотинген.

"Новата трева губи съвсем малко количество вода чрез транспирация от малките си листа, което води до недостатъчна "всмукателна сила" за изтегляне на нова вода от по-дълбоките слоеве на почвата", продължава изследователят.

ипичен омагьосан кръг на Камберг, който изследователите изследват по време на дъждовния сезон на 2024 г.: Буците трева – високи до 80 см – могат да се видят на ръба на омагьосания кръг. Тези групи използват първо падналия дъжд и имат огромно конкурентно предимство поради размера си. Със своите установени корени на дълбочина от 20 cm до 30 cm, те са в състояние да изсмучат почвената вода в приказния кръг, оставяйки го сух и след това голи от свежа трева. Кредит: Stephan Getzin

Значение на почвената влага в омагьосаните кръгове

Изследователите откриват също така, че физическата проводимост на водата е най-висока в горните слоеве на почвата през първите 20 дни след дъжд, което благоприятства установените тревни формации, които черпят вода предимно от тази зона.

"Това е причината за загиването на новата трева в омагьосания кръг. Непрекъснатите измервания на влажността на почвата в продължение на няколко години потвърждават този извод. Това е така, защото водата в почвата в омагьосания кръг намалява забележимо бързо единствено с укрепването и израстването на околната трева след дъжд", обяснява още Герцин.

Това явление допълнително засилва трудностите, с които се сблъскват новопоникналите треви в омагьосаните кръгове, което води до окончателното им загиване.

Непрекъснатото проследяване на влажността на почвата в продължение на няколко години затвърждава тези констатации, подчертавайки ролята на омагьосаните кръгове като решаващи водни запаси за страдащите от суша треви в Намиб.

Схематично представяне на растежа на растенията и разпределението на водата в почвата в приказен кръг през първите няколко седмици след обилни валежи. Кредит: GIF: Bauhaus University Weimar, Faculty of Art & Design/Animation Art & Design

Опровергаване на популярната теория за термитите

Интересно е, че проучването оспорва и теорията за пясъчните термити, според която термитите, хранещи се с корените на новата трева, допринасят за образуването на омагьосаните кръгове. Изследователите представят убедителни аргументи, подкрепени със систематични данни, които опровергават тази теория.

Те подчертават липсата на конкретни доказателства, свързващи дейността на термитите със създаването на тези кръгове, критикувайки погрешното тълкуване на цитираните изследвания в рамките на базата за подкрепа на теорията за термитите.

Според Гецин и колегата му д-р Хези Йижак (Hezi Yizhaq) омагьосаните кръгове представляват красив пример за "интелект на рояка" или самоорганизация сред растенията, приспособявайки се към оскъдните ресурси в суха среда. Тази стратегия за оцеляване, изразяваща се в кръглата форма на кръговете, увеличава максимално наличността на вода в почвата, демонстрирайки изобретателността на природата пред лицето на несгодите.

Интелектът на рояка

Интелектът на рояка (SI - Swarm Intelligence) е колективното поведение на децентрализирани, самоорганизирани системи, естествени или изкуствени. Концепцията се използва в работата по изкуствения интелект, но е вдъхновена от природата - полетът на скорци, работата на колонии от мравки, пчели, движението на пасажи риби, стада и ята, растеж на бактерии.

Агентите следват много прости правила и въпреки че няма централизирана контролна структура, диктуваща как трябва да се държат отделните агенти, локални и до известна степен произволни, взаимодействията между такива агенти водят до появата на "интелигентно" глобално поведение, непознато за отделния агент.

Тези кръгове в пустинята се образуват по същия механизъм, както петната на леопардите - механизъм, изяснен още от Тюринг - за повече информация: "Алън Тюринг за леопардовите петна и ивиците на зебрата".

Стъпка по-близо до разгадаването на тази намибийска загадка

В заключение, това проучване значително разширява познанията ни за омагьосаните кръгове в Намибия, въпреки че все още остават много въпроси. Учените опровергаха дългогодишната теория за термитите и подчертаха решаващата роля на недостига на вода за образуването им.

Чрез задълбочена теренна работа и анализ изследователите доказват, че една от съществените причини за тези загадъчни фигури е резултат от естествената борба за оцеляване в суровите условия на пустинята, където многогодишните треви изпреварват новопоникналите за ограничените водни ресурси.

Това интригуващо изследване подчертава адаптивните стратегии на пустинната флора и подчертава сложността и красотата на природните екосистеми, разкривайки сложния баланс, който поддържа живота в един от най-непрощаващите пейзажи на планетата.

Справка: Stephan Getzin & Hezi Yizhaq. Desiccation of undamaged grasses in the topsoil causes Namibia’s fairy circles – Response to Jürgens & Gröngröft (2023). Perspectives in Plant Ecology, Evolution and Systematics (2024). DOI: https://doi.org/10.1016/j.ppees.2024.125780

Източник: 'Fairy circles' kill all newly planted grasses, deepening their mystery, Earth.com 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !