От началото на века ваксината срещу морбили е спасила над 20 млн живота

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 ноември 2016 в 15:13 4994 0

Според нов доклад на Световната здравна организация, около 20,3 милиона животи са спасени в периода от 2000 до 2015 година, заради ваксината срещу морбили. Броят на докладваните случаи е спаднал на 75%, а броят на смъртните случаи - на 79 %.

Докладът е публикуван на сайта на центровете за контрол на заболяванията и превенция на Съединените щати (Centers for Disease Control and Prevention).

Масовото ваксиниране срещу морбили започва през 2000 г. след поредица ключови решения на ООН. След това е постигнат сериозен напредък в контрола на заболяването. Въпреки това, експертите определят и някои проблеми.

Първо отбелязва се, че темпът на ваксинация от 2010 година в световен мащаб се забавя. Днес въпреки всички усилия, все още ежедневно умират от морбили около 400 деца по цял свят. И ако в Америка, болеьтта морбили е почти изчезнала, в Конго, Етиопия, Индия, Нигерия и Пакистан тя убива почти сто хиляди деца годишно. СЗО планира да увеличи финансирането за програми за контрол на заболяването в тези страни.

През 2010 година са определени количествените цели за борба с болестта, които не бяха напълно реализирани. По план първичната имунизация трябва да обхване най-малко 90% от децата на възраст под една година. Нивото на заболеваемост от морбили трябва да спадне до по-малко от пет случая на един милион - сега се регистрират 36 случая на един милион. Световният показател на смъртността от морбили, за съжаление в сравнение с 2000 година, е спаднал само до 79%.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !