Разработена е универсална ваксина срещу грипния вирус

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 октомври 2016 в 09:54 8052 1

Разработени са две универсални ваксини срещу грип от ново поколение, съобщава Science Daily.

Едната действа срещу 95% от известните щамове на грип в Съединените щати, а другата може да защити от 88% от известните в света грипни вируси.

Новаторската технология за дизайн на ваксината на колаборация с участието на университетите в Ланкастър, Аштън и Комплутенсе в Мадрид, е описана в статия, публикувана в списание Bioinformatics.

Авторите смятат, че тяхната разработка ще помогне да се справим с епидемиите грип през зимния сезон.

Всяка година грипните ваксини се разработват на базата на щамовете грип, които са действали минали години. Това е безопасна процедура, но тя не предпазва от новите щамове и заплахи от пандемии, както беше през зимата 2014-2015, когато ваксината с щам H3N2 не действаше.

Според автора на статията Дерек Гатерер (Derek Gatherer) от Университета Ланкастър "нашите знания за вируса на грип и имунната система на човека позволяват използването на компютърни проектирани съединения за създаване на ваксина, което ще даде възможност за създаването на ваксина с по-широка и по-дълготрайна защита." 

"Универсалната ваксина е потенциално постижима. Компонентите на тази ваксина са къси фрагменти от новия грипен вирус, наречени епитопи. Известно е, че имунната система ги разпознава. Екипът ни намери начин да избере епитопи, които обхващат цялата популация", - заяви Педро Реч (Pedro Reche)  от Университета Комплутенсе в Мадрид.

"Епитоп-базираните ваксини не са нови, но повечето доклади нямат никаква експериментална проверка. Ние обърнахме проблема с главата надолу и използвахме само преминалите тестовете епитопи. Това ни позволи да вземем най-доброто и да разработим ваксина с висока вероятност за успех"- заяви Дарън Флауер (Darren Flower ) от Университета Аштън.

Сега авторите търсят партньори във фармацевтичната индустрия, за да синтезират ваксината за лабораторно  доказване.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!