Първата универсална ваксина срещу рак изглежда безопасна

Разработката е дело на немски учени и представлява наночастици мазнини, в които са смесени парчета РНК на тумор

Offnews Последна промяна на 24 юни 2016 в 14:56 10715 0

Кредит http://www.sciencemag.org

След редица тестове на първата универсална ваксина срещу рак, която имаше отличен резултат при експериментите с животни, изследователите провели опит с веществото и сред хора. Засега имунизацията дава обнадеждаващи резултати на ефективност и изглежда е с висок профил на безопасност при пациентите, съобщава онлайн изданието Science.

Това дава надежда, че ваксината в скоро време ще бъде одобрена от здравните власти за по-широко използване сред хората и ще допринесе за предотвратяването на превръщата се в епидемия ракова болест.

Разработката е дело на немски учени и представлява наночастици мазнини, в които са смесени парчета РНК на тумор. Те предизвикват в организма имунен отговор, като в резултат самият организъм започва да атакува раковите клетки.

Ваксината с наночастиците е инжектирана в кръвта на трима пациенти, при които ракът вече е в късен стадий. Организмът на участващите в изпитването пациенти, започва да произвежда Т-лимфоцити, които разпознават и убиват клетките, носещи чужди антигени.

Наистина пациентите не са излекувани от рак напълно, но при един от тях туморът в лимфните възли е намалял според доклада, а при друг, подложена на хирургично отстраняване на тумора, в организма му не са установени признаци на рак седем месеца след ваксинацията. Третият пациент, при който осем кожни тумори се разпространяват към белите дробове, туморите са "клинично стабилно състояние".

Ваксините срещу рак в момента са гореща тема в медицинската общност. Те вече се използват за поддържане на здравето на пациенти, които са в ремисия десетилетие след края на лечението. Въпреки медицината се справя с някои форми на рак, други видове, особено рак на белия дроб, меланом, както и някои видове мозъчни тумори, много трудно се поддават на лечение.

Възможността да се въведе ваксина в кръвта ще бъде значителна стъпка напред. При това тази ваксина предизвиква относително слаба реакция, подобно на грипоподобни симптоми, за разлика от реакцията на химиотерапията.

Докато ваксината стане достъпна обаче, трябва да се проведат още много опити, които да докажат пред Европейската агенция по лекарствата и Американската агенция по храните и лекарствата, че има за какво веществото да бъда пуснато на пазара.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !