Първите тестове на универсална ваксина за рак са успешни

Наука ОFFNews Последна промяна на 03 юни 2016 в 12:16 26665 0

Ваксината кара организма да създава Т-клетки убийци, които атакуват раковите клетки като тази на снимката.

Специалистите в областта на борбата срещу рака смятат, че в тази област се е случил най-сетне пробив - немски учени успешно са провели първите тестове на универсална ваксина срещу рак върху хора.

Доклад с резултатите е публикуван в Nature.

Наночастици мазнини, в които са смесени парчета РНК на тумор, предизвикват в организма имунен отговор - в резултат самият организъм започва да атакува раковите клетки.

Ваксината с наночастиците е инжектирана в кръвта на трима пациенти, при които ракът вече е в късен стадий. Организмът на участващите в изпитването пациенти, започва да произвежда Т-лимфоцити, които разпознават и убиват клетките, носещи чужди антигени.

Учени от Университета в Майнц Йоханес Гутенберг, водени от проф. Угур Сахин (Ugur Sahin), твърдят, че ваксината успешно работи при мишки с агресивно растящи тумори. "Такива ваксини се произвеждат бързо и евтино. И антигенът на почти всеки тумор може да бъде кодиран в тях. Във връзка с този подход за имунотерапия чрез наночастици с РНК може да се разглеждат като най-новата ваксина с универсална приложимост" - пишат авторите, цитирани от Independent.

Наистина пациентите не са излекувани от рак напълно, но при един от тях туморът в лимфните възли е намалял според доклада, а при друг, подложена на хирургично отстраняване на тумора, в организма му не са установени признаци на рак седем месеца след ваксинацията. Третият пациент, при който осем кожни тумори се разпространяват към белите дробове, туморите са "клинично стабилно състояние".

Ваксините срещу рак в момента са гореща тема в медицинската общност. Те вече се използват за поддържане на здравето на пациенти, които са в ремисия десетилетие след края на лечението. Въпреки медицината се справя с някои форми на рак, други видове, особено рак на белия дроб, меланом, както и някои видове мозъчни тумори, много трудно се поддават на лечение.

Възможността да се въведе ваксина в кръвта ще бъде значителна стъпка напред. При това тази ваксина предизвиква относително слаба реакция, подобно на грипоподобни симптоми, за разлика от реакцията на химиотерапията. 

"Ние знаем, че имунната система има огромен потенциал да се бори с раковите клетки, затова 15 години финансираме научните изследвания в тази област. И вече има нови вълнуващи резултати, които дават надежда, че една ваксина на базата на наночастици РНК ще работи именно по този начин" - заяви д-р Хелън Рипон (Helen Rippon), директор на Worldwide Cancer Research. 

Тя описва получените резултати при тримата пациента като положителна и отбелязва, че меланомът е един от туморите, които са изключително трудни за лечение. Сега изследователите се нуждаят от повече данни и тестване на ваксината при повече пациенти с различни видове тумори за по-дълги периоди от време.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !