Ново лечение на рак на гърдата унищожава туморите само за 11 дни

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 март 2016 в 08:47 23630 1

Кредит www.cnn.com

Използването на комбинация на две съществуващи лекарства против рак - Tyverb и Herceptin - преди операция свива при 87% и дори унищожава туморите при 11% от изследваните жени с агресивна форма на рак на гърдата след по-малко от две седмици, показва едно впечатляващо проучване.

Ракът на гърдата е най-често срещаният рак при жените. За момента, ранно откриване е най-добрият начин да се повиши степента на преживяемост при пациентите, но има и различни терапии, предназначени да неутрализират туморите. Въпреки значителният напредък в медицината, обаче, повече от половин милион жени са починали през 2011 г. от рак на гърдата, отбелязва сайтът Iflscience.

Британски екип обявяви резултатите от експерименти, проведени в 23 болници във Великобритания на Европейската конференция за борба с рака на гърдата (European Breast Cancer Conference 2016) в Амстердам.

Първоначалната цел на използването на две съществуващи лекарства (Tyverb и Herceptin) заедно е била да се свият туморите преди операцията на пациентите, но за изненада на лекарите, когато се заели с отстраняването на туморите ги намерили около с 3 см малки 11 дена по-късно, някои от тях дори били изчезнали.

Лекарите описват неочакваните резултати от това проучване като "смайващи" и "безпрецедентни" като са заявили, че никога не е виждал пациенти с това заболяване да реагират толкова бързо на лечение на рак.

Лечението е тествано върху 127 участници с HER2-положителни форма на рак на гърдата, една от най-агресивните форми на заболяването.

Жените са разделени на три групи: първата група е получавала и двете лекарства, докато другият две групи - само Herceptin и контролна група.

87% от жените реагират на лечението, като при 17% туморите се свиват драстично, а при 11 процента - направо изчезват.

"Често напредъкът не е внезапното намиране на ново лекарство, а намирането на нов начин за използване на лекарствата, които вече имаме ... а ние намерихме една група от хора, които се повлияват изключително добре", заяви професор Найджъл Бъндред (Nigel Bundred), онкохирург, ръководител на експеримента пред Ройтерс.

Herceptin, който се приема заедно с химиотерапия за лечение на жени с тази форма на болестта, обикновено се прилага само след операция в опит да спре рецидив на рака.

Препаратът Tyverb, който е известен също като лапатиниб, е таблетки, използвани за жени с напреднал рак на гърдата, обикновено, когато други лечения са неуспешни и болестта се е разпространила в други части на тялото.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.03 2016 в 15:57

Жалко,след операцията,лъчението и агресивната хт,цяла година ми вливаха херцептин,а е имало друга възможност.Макар засега да ми е помогнало.Дано за младите болни жени да се внедри нов метод и да не ги осакатяват с операции.